Datum objave: 10. Listopad 2013

DAN MENTALNOG ZDRAVLJA Učenici OŠ „Vidici“ donijeli u „Cvjetni dom“ glazbu i radost

Diana Ferić
Diana Ferić

Svjetski dan mentalnog zdravlja zahvaljujući učenicima OŠ „Vidici“ obilježen je na najljepši način i pretvoren u plemeniti most između najstarijih i najmlađih žitelja Šibenika.

                                                                                                                                                                                                 Svjetski dan mentalnog zdravlja obilježava se u cilju širenja i jačanja svijesti javnosti o važnosti očuvanja mentalnog zdravlja u kasnoj životnoj dobi zato što je čovječanstvo sve starije, a o mentalnom zdravlju ovisi kvaliteta života nakon 60. godine života. Pridružujući se globalnim naporima da se shvati koliko je mentalno zdravlje bitno i u kolikoj je mjeri moguće smanjiti funkcionalnu nesposobnost starijih osoba Zavod za javno zdravstvo Šibensko – kninske županije i Osnovna škola „Vidici“ organizirali su danas u šibenskom „Cvjetnom domu“ kratko predavanje o važnosti mentalnog zdravlja i susret djece s korisnicima doma pod nazivom „Učim te dok me učiš“. Predavanje je održala Suzi Vatavuk, ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo, a s korisnicima doma su se družili učenici šestih razreda OŠ „Vidici“. Oni su za njih pripremili glazbeni program, a sa sobom su ponijeli karte, „Čovječe ne ljuti se“, tombolu i druge društvene igre pa se obilježavanje Svjetskog dana mentalnog zdravlja pretvorio u plemeniti most između najstarijih i najmlađih žitelja Šibenika.
Suzi Vatavuk i Nikola Mihaljević, pročelnik Upravnog odjela za zdravstvo Šibensko – kninske županije ukazali su na činjenicu da je Šibensko – kninska županija druga u Hrvatskoj po broju stanovnika starijih od 65 godina.
„Mi u županiji imamo 22 posto stanovnika starijih od 60 godina, a među starijima od 65 godina oko 40 posto je izgubilo funkcionalne sposobnosti, kazala je Suzi Vatavuk te dodala da je primjetan rast potrošnje lijekova i potreba za medicinskom pomoći među starijom populacijom dok se istovremeno bilježi porast osoba sa smanjenim ili izgubljenim funkcionalnim sposobnostima. Trenutno u našoj županiji živi oko 1300 starijih osoba s demencijom i drugim poremećajima koji se javljaju u poodmakloj životnoj dobi. Ti su podaci dramatični, a treba ih imati na umu jer je kvalitetu života moguće produžiti ako se primjenjuje pozitivni koncept brige o tjelesnom zdravlju, socijalnim prilikama, općoj kakvoći života i stalnog učenja.

Iz kategorije: Vijesti