Datum objave: 02. Listopad 2013

Udruga Svijet kvalitete "preodgaja" nasilnike u obitelji

Diana Ferić
Diana Ferić

Psihosocijalni tretman nasilnika u obitelji, a riječ je i o ženama i o muškarcima, u Šibeniku se provodi unazad tri godine i uspješan je. Od tridesetak polaznika koji svake godine prođu kroz taj program, u prosjeku samo njih troje ponovno počini nasilje. Riječ je o programu koji je zaštitna mjera Ministarstva pravosuđa, a šibenska udruga "Svijet kvalitete" provodi ga na području Šibensko-kninske županije.

Tu su građansku udrugu osnovali stručnjaci iz područja humanističkih znanosti (psiholozi, antropolozi, sociolozi i pravnici) s ciljem poboljšanja kvalitete života u Šibeniku. Od Dražena Škarice je jednog od voditelja udruge doznali smo da su se u početku usredotočili na prevenciju ovisnosti kod mladih, a danas se bavi različitim aktivnostima od rada s nasilnicima u obitelji do edukacije i savjetovanja o karijeri, prevencijom ovisnosti, pomoći u pronalaženju zaposlenja itd. Sve to provode kroz radionice koje organiziramo najčešće u suradnji s drugim udrugama. "Aktualni projekti na kojima trenutno radimo su Sam odgoj kao prevencija ovisnosti u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo te Psihosocijalni tretman počinitelja nasilja u obitelji ,“ napominje Škarica.

Na tom programu radi i terapeutkinja Jasminka Šprljan. „Psihosocijalni tretman počinitelja nasilja u obitelji“ je zaštitna mjera u trajanju od šest mjeseci koju izriče prekršajni sud. Radi se kroz psihoterapijski pristup, prvo individualno, a onda se polaznici uključuju u grupu. Na radionicama polazimo od pretpostavke da smo svi ljudi od krvi i mesa i da imamo nasilni impuls u sebi. Za početak je bitno osvijestiti taj dio sebe jer neki puta nismo ni svjesni da ga imamo. Mi radimo na otkrivanju naznaka kako se ljutnja manifestira na naše tijelo, a nakon toga kako se manifestacija naše ljutnje odražava na našu okolinu. Učimo kako kanalizirati ljutnju, a da ne povrijedimo ljude oko sebe. Svrha programa je prepoznavanje a zatim kontroliranje tog nasilnog impulsa. Mi polaznike učimo kako se konflikt može riješiti nenasilno, nudimo im alternativu“ , objasnila nam je Jasminka Šprljan.

Ona je zadovoljna rezultatima rada s nasilnicima u obitelji.„U tri godine rada s po tridesetak klijenata godišnje imali smo ukupno tri recidiva tj. tri polaznika su ponovila nasilno ponašanje. Svi troje ponovili su program i nakon toga dvoje se više ne pojavljuje kao recidiv“. Program formalno završava kada terapeuti dostave izvješće sudu da su polaznici prošli program ali dosta klijenata vraća se dobrovoljno po savjet terapeuta. Način provedbe programa zahtijeva specifična znanja i vještine voditelja. Program se vodi u muško-ženskom paru i na taj način se modelira i šalje poruka o ravnopravnosti rodnih odnosa.

Radi se u grupi od pet do šest osoba.„Postoje predrasude u društvu da se nasilno ponašaju većinom muškarci ili da se neobrazovani češće okreću nasilju od obrazovanih. Međutim mi imamo polaznike svih profila što dokazuje da ne postoji pravilo i da se svi mogu u određenim životnim situacijama okrenuti nekom obliku nasilja“, ističe Jasminka Šprljan. Ona sama, kao i njezino radno mjesto odiše nekom mirnoćom i staloženošću, što nam je s obzirom na stresan posao bilo neobično. „Ovaj posao je vrlo zahtjevan i oduzima puno energije tako da sam na kraju dana umorna i iscrpljena ali prije svega zadovoljna kada vidim rezultate svog rada.“

Udruga "Svijet kvalitete" planira mnoge projekte za budućnost. Jedan od njih je savjetovanje za djecu iz obitelji u kojima je počinjeno nasilje. Iako ova udruga uvelike pridonosi razvoju i napretku društva malo tko dosad je prepoznao njihov trud. Financiraju se sami, a svi projekti koji su poslani Ministarstvima su odbijeni uz obrazloženje da su dobri, ali da ima mnogo sličnih.

Iz kategorije: Vijesti