Datum objave: 11. Rujan 2013

Novinar Antonio Barišić objavio roman o prijateljstvu Srbina i Hrvata u ratnom Šibeniku

Diana Ferić
Diana Ferić

Srest ćemo se opet“ roman novinara Antonia Barišića koji govori i dvojici prijatelja tinejdžera različite nacionalnosti koji su odrastali u ratnom Šibeniku promoviran je večeras u prepunoj Gradskoj knjižici u Šibeniku. To je autorov prvi roman, a uz njega predstavio ga je i urednik Emir Imamović Pirke.

„Kičma ovog romana je drama o prijateljstvu i međunacionalnim odnosima koja se lomi preko dvojice predstavnika dviju nacija kojima je tek trebalo reći da su njihovi pripadnici. Pisan je jednostavnim, britkim jezikom jer autor nije bio opterećen time da se u prvom redu iskaže kao pametan i vrlo načitan. Sadržava niz scena koje su filmične i vrlo lako bi ih se dale ekranizirati“, kazao je uz ostalo urednik Barišićeve knjige, a autor je to na promociji dočarao s nekoliko isječaka iz romana. Iako jedan od likova na kraju završi u Beogradu Šibenik je za obojicu njih mitsko mjesto, toponim njihova života.

Antonio je večeras otkrio kako je i prije nego što je zamislio priču znao da mjesto radnje mora biti Šibenik i da se ona mora događati u vrijeme rata. „Zašto Šibenik? Zato što je moj grad i što ga neizmjerno volim. Planiram nastaviti pisati i sigurno je da će se radnje i drugih romana događati u Šibeniku“, iskreno je kazao autor i „zaradio“ burni pljesak publike. Kazao je i kako roman nije autobografski, no ima opisa stvarnih događaja, ali ne onih koje je on doživio.
Roman Antonija Barišića je roman o revoluciji koju su poveli očevi da bi im ona pojela djecu, ali i priručnik ra razumijevanje traume ratne generacije, kako stoji u prikazu tog romana. On nosi oznaku literature za tinejdžere, s obzirom na dob dvojice glavnih junaka i njihovo odrastanje, ali bi zbog nekih scena i razgovora o sexu , našalio se Emir Imamović Pirke, mogao nositi i oznaku „nije za mlađe od 18“ godina koju imaju neki filmovi.
Roman sadrži i niz komičnih momenata i lako se čita, a jezik kojim likovi u njemu govore je jezik svojstven mladim Šibenčanima. Neke epizode iz ratnog Šibenika mnoge će vratiti u ratno vrijeme koje su i sami proživjeli.
Barišićev roman prvijenac iznenadio je i mnoge njegove kolege i poznanike, a na promociji je otkrio da je ozbiljnije počeo pisati za jedna sitcom, s Emirom Imamovićem za koji je napisao 11 epizoda no naručitelji su kasnije odustali od snimanja.

Iz kategorije: Vijesti