Datum objave: 08. Rujan 2013

Tariq Ali u Šibeniku:"Don Quijote" je itekako aktualan i danas!

Diana Ferić
Diana Ferić

Suprotno očekivanju mnogih koji su došli na sinoćnje predavanje Tariqa Alija, pakistansko – britanskog pisca, novinara i jednog od najpoznatijih  revolucionarnih  aktiviste i intelektualca u svijetu, da će čuti njegove radikalne stavove o liberalnom kapitalizmu i svjetskoj krizi on je na svom predavanju govorio o jednom drukčijem pogledu na Cervantesov roman  „Don Quijote“ s porukom da je riječ o subverzivnom romanu koji, iako govorio o Španjolskoj 15. stoljeća, stvoren za naše vrijeme i da je u njemu puno stvari koje su vezane za naš današnji život . Cervantes je bio tema i zbog toga što je Ali za teatar u njemačkom gradu Essenu napisao nastavak tog romana u kojem Don Quijota i Sanza Panchu, kao likove iz srednjeg vijeka, suočava s novim avanturama u našem vremenu.

Tariq Ali je kazao kako je za razumijevanje tog Cervantesovom djela najvažnije znati društveni i političko kontekst u kojem se on zbiva, a to je Španjolska 16. stoljeća u vrijeme kada su Židovi i Muslimani bili izloženi teroru i progonu i prisiljavani da prelaze na katoličanstvo, u vrijeme kada su spaljivane knjige i uništavanje svega što je bilo napredno. Iznio je i stav koji se  do sada nije mogao čuti u analizi „Don Quijota“ da se Cervantes u tom romanu zapravo obračunava izravno s Crkvom. Služi se opravdanjem da samo prepričava stari arapski tekst kao i humorom da bi sebe zaštitio od inkvizicije.

Ali je iznio je primjer argentinskog predsjednika Chaveza, inače svog prijatelja, koji je naložio tiskanje milijun i pol primjeraka „Don Quijota“. Podijelili su ih siromašnim obiteljima koje nemaju novca za knjige. Kada ga je jedna novinar upitao smatra li da će te knjige netko pročitati odgovorio. "Ako ne pročitaju oni da će to vjerojatnu učiniti njihova djeca ili unuci". To nosi snažnu poruku, istaknuo je Ali, da nikad ne treba odustati.

Nakon njegovog predavanja iz kojeg je bilo razvidno da postoji određeni obrazac u povijesti i da se loše stvari kao što su tiranija, progoni ljudi zbog toga što su drukčiji i gušenje slobode misli iz publike ponavljaju i da su vječni iz publike je stiglo pitanje vjeruje li on u „treći put“. „Revolucije se događaji u nestaju, ali svaka od njih, ako uzmemo samo primjer Engleske, Francuske i Rusije ostave neki trag koji ukazuje na to da nisu bile uzaludne“.

Na pitanje o tomu vjeruje li da bi se model radničkog samoupravljanja koji je vladao u bivšoj Jugoslaviji mogao oživjeti odgovorio je kako je to bio dobar model jer je radnicima pružao priliku da odlučuju o svojoj sudbini, ali da je propao jer je to kočila politička . „To je bila dobra ideja i možda se ponovno u nekom sličnom obliku vrati“, zaključio je.

Nije zaobiđeno niti pitanje o  pjesmama za koje je njegovo revolucionarno djelovanje i protesti protiv rata u Vijetnamu inspiriralo Micka Jaggera i Johna Lennona. „ U vrijeme kada su te pjesme nastale nisam o njima uopće razmišljao jer sam bio zaokupljen našom revolucijom. To me nije  impresioniralo jer sam smatrao da tu nisam bitan ja nego da je to posvećeno revolucionarnom radu svih nas. Danas pak živimo u vrijeme celebrityja t to postaje važno, ali meni ne. Jagger je bio u to vrijeme uz nas da bi poslije podržavao Margaret Thacher, ali je u vezi s ratom u Iraku ponovno „progledao“. Lennon je nakon te pjesme, međutim, postao još progresivniji“, završio je Tariq Ali uz buran pljesak brojne publike. Time je  završio i ovogodišnji prvi Festival ljevice i Alternative u Šibeniku koji je, po brojnosti publike na svim programima, nadmašio očekivanja i organizatora. Zbog toga je jedan od njih, Emir Imamović Pirke na kraju ironično poručio:“ Ne znam kako sljedeće godine može nadmašiti ovogodišnji festival osim da dovedemo Thompsona“.

U protekla tri dana uvaženi  teoretičari koji se smatraju ljevičarima isprovocirali su kritičke debate o svijetu u kojem živimo, o potrebi korijenitih promjena i zamjene modela liberane demokracije novim u kojem će profitirati svi, a ne samo elite kao i o potrebi drukčijeg funkcioniranja nacionalnih država koje su dana su služni globalnog  kapitala kao i nužnoj sekularizaciji države. Prikazani su i zanimljivi dokumnetarci, a priliku za predstavljanje dobili su i Šibenčanke i Šibenčani koji kritički promišljaju svijet i o tome pišu bilo u knjigama i esejima bilo putem blogova  Fra Gavuna i Informatičara starog kova.
 

Iz kategorije: Vijesti