Datum objave: 06. Rujan 2013

Povijesni dan:Potpisan Ugovor o osnivanju sveučilišnog studija energetike

Diana Ferić
Diana Ferić

Današnjim potpisivanjem Ugovora o osnivanju dislociranog Studija energetike zagrebačkog sveučilišta u Šibeniku započinje postupak prerastanja Šibenika u sveučilišni centar pa su se svi sudionici tog događaja složili da se on može nazvati povijesnim. Obilježilo ga je još nešto što se do sada nije često događalo – zajedništvo svih bivših i sadašnje gradske vlasti, saborskih zastupnika i svih značajnijih gospodarstvenika.

Dislocirani preddiplomski studij energetike po svom je programu jedinstven ne samo u Hrvatskoj nego i u cijeloj regiji jer je orijentiran na obnovljive izvore energije i energetsku učinkovitost što je danas jedna od najvažnijih izazova u svijetu. Riječ je o pitanjima koje muče velike i male države i koja već počinju određivati društvene i političke odnos u svijetu.To je prvi od tri predviđena studija koja će pod okriljem zagrebačkog sveučilišta biti formirana u Šibeniku i predstavljat će nukleus budućeg samostalnog sveučilišta. Postupno će biti osnovani i studij ekologije i studij akvakulture.

Na svečanosti u prepunoj Gradskoj vijećnici Ugovor o osnivanju Studija energetike potpisali su prof.dr. Aleksa Bjeliš, rektor zagrebačkog sveučilišta, dr. Željko Burić i, u odsutnosti župana Gorana Pauka, njegov zamjenik Zoran Smolić, Nazočni su bili svi dosadašnji šibenski gradonačelnici, vlasnici i osnivači velikih šibenskih tvrtki – Vlado Čović, Goran Prgin, Mate Burić te ostali predstavnici gospodarskog, političkog i javnog života Šibenika i šibenski biskup Ante Ivas.

Aktu potpisivanja prethodili su prethodne tri godine brojni sastanci, dogovori i pregovori koji su se zadnjih godinu dana intenzivirali. Riječ je o ideji  na kojoj je prvi počeo raditi prof. Zvonko pešić, vlasnik šibenske privatne gimnazije. pa je Gradonačelnik Burić je zahvalio svojim prethodnicima i svima ostalima na svemu što su napravili za taj projekt ne krijući da je, kako je kazao, ponosan što je njemu pripala čast da potpiše Ugovor o osnivanju. Dodao je kako to smatra povijesnim trenutkom jer se stvaraju uvjeti da Šibenik postane centrom znanja i ojača svoj intelektualni potencijal što je jedan od prioriteta gradske vlasti. Svima koji su radili proteklih godina na tom projektu zahvalio je i rektor Bjeliš. Istaknuo da u provođenju tog projekta očekuju i potporu Vlade, ministarstava, europskih fondova, ali i gospodarstva, a Zoran Smolić se založio da taj studij bude prvenstveno u funkciji razvoja gospodarstva što su osnivači i potvrdili.


Dislocirani preddiplomski studij energetike u Šibeniku osnivaju zagrebački Fakultet elektrotehnike i računarstva te Fakultet strojarstva i brodogradnje, a njegov program danas su detaljno predstavili dekan FER-a Ivan Juraga, inače Šibenčanin i dekan FSB –a Nedjeljko Perić. Nekoliko puta ponovili su najvažniju poruku - da će projekt tog studija i prerastanje Šibenika u sveučilišni centar uspjeti samo ako se ostvari tijesna suradnja između Sveučilišta, politike i gospodarstva.

Obnovljivi izvori energije, gospodarenje energijom i energetska učinkovitost program su na kojim počiva taj studij koji će, istaknuo je prof.dr. Nedjeljko Perić, obrazovati kadrove koji će morati biti sposobni i kompetentni izrađivati energetske projekte, proizvoditi energetsku opremu, održavati energetska postrojenja i pružati usluge vezane za energetsku učinkovitost u svim djelatnostima. Na njega će se moći upisati samo vrsni učenici. Studij će biti povezan s potrebama gospodarstva. Bit će zasnovan na solidnim teoretskim osnovama, ali će se na njemu studirati uz praktični istraživački rad u suvremeno opremljenim laboratorijima koji će biti uređeni do 2015. godine. Studij će prve studente upisati u akademskoj godini 2014./2015, očekuju ih između 30 i 50, a nije namijenjen samo Šibenčanima nego i mladim ljudima iz drugih dijelova Hrvatske i inozemstva jer je cilj da ima međunarodni karakter.

Prof.dr. Ivan Juraga kazao je kako je osnivanje sveučilišnih studija kao začetak budućeg sveučilišta obaveza Šibenčana prema tehničkom i inovacijskom naslijeđu koje su ostavili obitelj Šupuk i Faust Vrančić, ali i da Šibenik ima za to sve predispozicije. Istaknuo je i primjere tvrtki poput Zagrebmontaže – VIKOM, MIAB- a i NCP – Remontnog brodogradilišta Šibenik koja čine gospodarsku podlogu za to i koja trebaju kadrove kakvi će se obrazovati na tom studiju. „Dalmacija se treba razviti kao regija znanja. Turizam nam nije dovoljan. Moramo imati svoju proizvodnju i poticati konkurentnost. Na tom će studiju u početku predavati profesori s FER –a i FSB –a , ali Juraga je jasno poručio da Šibenik mora stvarati svoj znanstveni kadar.

Naglasio je kako taj studij neće biti konkurencija postojećim tehničkim fakultetima jer ima jedinstveni program. U početku će biti najvjerojatnije smješten u Katoličkom školskom centru, ali je cilj uređenje kampusa u bivšoj vojarni Palacin koje će stajati oko 18 milijuna eura. Gradonačelnik Burić je napomenuo kako se radi na tom projektu koji će prvi biti kandidiran za novac iz europskih fondova, a prošao je prvu evaluaciju. Potpisnici Ugovora i predstavnici FER-a i FSB –a danas će i obići Palacin.

Osnivanje Studija energetike u Šibeniku pozdravili su na skupu i šibenski gospodarstvenici. Goran Prgin, koji je inače diplomirao na FER – u, kazao je kako bi, da je danas srednjoškolac, i sam upisao taj studij i da će biti zajednička sramota svih ako on ne uspije. Vlado Čović je izrazio zadovoljstvo što takvim potezima Šibenik, kako je kazao, od grada slučaja postaje događaj, a Zlatko Štrbinić je naveo kako on predstavlja snažni impuls razvoja Šibenika. Ivanica Belamarić, ravnateljica šibenske gimnazije založila se da se pronađe način da se šibenski srednjoškolci na vrijeme pridobiju za takav studij, a šibenski biskup je apelirao da se napravi sve kako mladi stručnjaci ne bi napuštali Hrvatsku već da im se omogući da se mogu kvalitetno školovati i ostati živjeti u svojoj zemlji.

Iz kategorije: Vijesti