Datum objave: 12. Kolovoz 2013

Tajne Burnuma i spektakularne nalaze otkrivaju robotizirane letjelice

Diana Ferić
Diana Ferić

Arheolozi iz Drniša, Zadra i Bologne istražuju prostor rimskog vojnog logora Burnum pomoću robotiziranih letjelica koje nose visokosofisticirane IC, spektroskopske i 3D kamare.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Robotizirane letjelice koje nose  IC kamere te kamere za spektroskopsko i 3D snimanje tla, kakve se koriste pri istraživanju misterioznih geoglifa, Nazca linija, u Peruu i u potrazi za misterioznom grobnicom Džingis Kana te na još nekim od najpoznatijih svjetskih arheoloških lokaliteta, koriste se i pri istraživanju rimskog vojnog logora Burnuma kod Ivoševaca. Pomoću tih visokosofisticiranih uređaja i moćne softverske podrške Gradski muzej Drniš i javna ustanova „Nacionalni park Krka“  sa stručnjacimima sa Sveučilišta u Zadru i Sveučilišta Bolgni detektiraju objekte na golemom prostoru rimskog vojnog logora u Burnumu te dolaze do podataka o lokacijama koje su zanimljive za arheološka iskapanja i istraživanja.

Rezultati primjene najsuvremenije tehnologije i nedestruktivnih metoda arheoloških istraživanja impresivni su, a neki od nalaza doslovno su spektakularni. Naime južno od, javnosti već dobro poznatog burnumskog amfiteatra, arheolozi su zahvaljujući robotiziranim letjelicama pronašli jednu od najvećih od najvećih građevina na prostoru Burnuma koja spada među najveće objekte te vrste koji su ikada pronađeni u Europi odnosno na području nekadašnjeg Rimskog carstva. Kako smo doznali od Joška Zaninovića, ravnatelja  Gradskog muzeja Drniš, voditelja istražvanja na Burnumu, riječ je o kampusu za obuku vojnika i vojnih postrojbi čije su dimenzije i za današnje graditeljske pojmove respektabilne. Kampus ima dimenzije 220 sa 180 metara što je u skladu s potrebama postrojbi koje su boravile u Burnumu. Kao što je poznato, u 1. stoljeću tu su bile stacionirane XI. i IV. Legija, a svaka je od njih brojala oko 5600 vojnika i časnika. Kampus je identificiran u cijelosti, a prva iskapanja iznijela su na svjetlo dana veliki broj zanimljivih nalaza među kojima pozornost privlače dijelovi oružja, vojne opreme, nakit, novac i medicinskih instrumenata. Većina do sada pronađenih predmeta svjedoči o kvaliteti  i načinu života vojnih časnika za vrijeme službovanja u Burnumu.

Iz kategorije: Vijesti