Datum objave: 25. Srpanj 2013

MOŽE I DRUKČIJE:Suradnja između Stipe Petrine i Županije

Diana Ferić
Diana Ferić

Umjesto već uobičajenih napetosti između županijske vlasti i Stipe Petrine, načelnika Općine Primošten, a sada i vijećnika u Županijskoj skupštini danas je na sjednici Skupštine demonstrirano uvažavanje i puno razumijevanje, a tema je uređenje, kako je Petrina istaknuo, na svijetu najljepšeg i najvrjednijeg arboretuma na primoštenskom otoku Smokvici.

Riječ je o projektu koji je aktualan od 2007. godine, ali je problem, objasnio je za skupštinskom govornicom Petrina, to što prema postojećem Županijskom prostornom planu nije moguće na tom otoku osigurati dodatne sadržaje da bi on bio u javnom interesu, a to su prostori za istraživanje, boravak znanstvenika, održavanje simpozija i slično. Zbog toga je Petrina danas doslovno molio vijećnike da prihvate da se u članak Prostornog plana koji propisuje da je na tom otočiću uz uređenje arboretuma, moguća izgradnju mula i rekonstrukcija postojećih objekata ubace još, ponovio je bezbroj puta, samo "četiri riječi" - rekonstrukcija objekata " u smislu izgradnje potrebnih sadržaja za arboretum" što znači da će se osim rekonstrukcije omogućiti i izgradnja i nečeg novog.

To je bez ikakvih napetosti prihvaćeno što je, kada je o odnosima Petrine i županijske vlasti riječ, presedan. Petrina je objasnio da nema opasnosti da to otvori vrata za izgradnju turističkih i privatnih objekata na Smokvici. Istaknuo je kako iza tog projekta stoje najveća imena hortikulture te da ga zdušno podržava i ministrica graditeljstva Anka Taritaš - Mrak, a vrhunac je bio kada je kazao da će odstupiti sa svih funkcija i potpuno se povući ako to ne bude najljepši arboretum na svijetu što je samo potvrdilo koliko mu je stalo do tog projekta. Njegova servilnost u ovom slučaju, na koju nismo naviknuli, bila je jednaka neuobičajenoj spremnosti predlagača izmjena Prostornog plana i vijećnik da taj prijedlog bespogovorno prihvate što se do sada nikada nije događalo.

Župan Pauk objasnio je kako je o uređenju arboretuma na Smokvici nedavno razgovarao sa Stipom Petrinom i potencijalnim investitorom i kako je nakon tog razgovora zaključio da je sve u redu, ali bio je, nakon Petrininog istupa, spreman na daljnje usuglašavanje i prihvaćanje njegovih prijedloga. Kazao je i kako je Županija prihvatila u svom Prostornom planu intervencije u prostoru samo na dva mala otoka u šibenskom arhipelagu Smokvici i Zminjaku kod Murtera za koji također postoji ekološki prihvatljivi projekt.

Za uređenje arboretuma na Smokvici i popratnih sadržaja kako bi taj arboretum bio u javnom interesu i dalje je zainteresirana tvrtka "Mali Krkljaš" koja je 2007. godine kupila otok Smokvicu. Stipe Petrina nam je nakon sjednice izjavio kako iza tog projekta zaista stoje velika znanstvena imena i da su izmjene koje je tražio nužne da bi taj arboretum bio u javnom interesu te da iza toga nema nikakvih zakulisnih igara i uvođenja na taj otočić neprimjernih sadržaja.
Broj pogrešaka: 10, vrijeme obrade: 4471 ms (4228 ms)

Iz kategorije: Vijesti