Datum objave: 12. Lipanj 2013

Umjetnici iz cijele Europe na Krapnju i Krki proučavali klimatske promjene

Diana Ferić
Diana Ferić

Više od 40 umjetnika iz cijele Europe sudjelovalo je na ovogodišnjim radionicama "SummerLab" koje su održane na otoku Krapnju i u NP "Krka".

Riječ je o projektu jedanaest europskih organizacija u kulturi pod nazivom „Imagine2020 – Art & Climate Change“, a cilj im je reagirati na klimatske promjene kao na jedna od najvećih izazova 21. stoljeća kako bi se stabilizirala klima i osigurala održiva budućnost.

SummerLab je jedan od ključnih događanja projekta „Imagine2020“ jest godišnje okupljanje umjetnika na radionicama nazvanima „SummerLab“. Hrvatskoj udruzi Domino pripala je čast ove godine biti domaćinom Trećeg izdanje Summer Laba koji se održao na otoku Krapnju i u NP "Krka" od 5. do 9. lipnja. Umjetnici su se fokusirali na istraživanje inovativnih rješenja i alternativnih scenarija kroz različite modele koji mogu stvoriti simbiozu između suvremene umjetničke produkcije i drugih sektora unutar lokalnih, nacionalnih i međunarodnih socijalnih, ekonomskih i aktivističkih pejzaža. Sudjelovali su umjetnici i stručnjaci iz Hrvatske, Latvije, Belgije,Velike Britanije, Slovenije, Portugala, Brazila i drugih država.
Otok Krapanj kao i Nacionalni park Krka odabrani su zato što je UNDP Hrvatska u svojem dokumentu o klimatskim promjenama te dvije lokacije (između ostalih) istaknuo kao najkritičnije. Naime, otok Krapanj najniži je i najmanji naseljeni otok na Jadranu. Najviša mu nadmorska visina ne prelazi 1,25 m.

Jedna od predavačica na ovogodišnjem Summer Labu bila je i doktorica Lučka Kajfež Bogataj, stručnjakinja za klimatske promjene iz Slovenije koja je na svojem predavanju istaknula kako se do 2030. godine očekuje da će razina mora porasti između 20 i 80 centimetara, no također je istaknula kako se podizanje razine mora ne može točno predvidjeti.
„Znanstvenici su rekli svoje, sada je red na umjetnike“, istaknula je te napomenula kako umjetnici imaju veliki utjecaj na svoju okolinu te da je njihova dužnost upozoriti na klimatske promjene kao jedan od većih problema današnjice."

Zvonimir Dobrović, programski direktor udruge Domino, istaknuo je kako je Summer Lab odlična najava i samog festivala Perforacije koji se od 8.-21.9. održava u Rijeci, Splitu, Dubrovniku i Zagrebu s programom koji uključuje više od dvadeset premijera i međunarodnih gostovanja:
„Uz to što su u sklopu projekta Imagine 2020 Perforacije imale priliku ugostiti umjetnike i znanstvenike koji se bave klimatskim promjenama iz desetak europskih zemalja, a koji su na primjeru otoka Krapnja i Nacionalnog parka Krka istraživali utjecaje klimatskih promjena na mediteranskom području, Summer Lab je završio zajedničkom večerom invazivnih vrsta, svojevrsnim zaštitnim znakom festivala Perforacije.“

Uz niz praktičnih radionica, predavanja, rad na terenu kao i putovanja ovogodišnje izdanje Summer Laba pružilo je priliku umjetnicima da upoznaju svoje međusobne radove i iznesu nove ideje u kontekstu klimatskih promjena i ekološki odgovornog ponašanja slijedeći model svojeg, ali i tuđeg umjetničkog izražavanja.
Program Summer Laba interaktivne je prirode s lokacijom na kojoj se održava – umjetnici su tako, uz održavanje radionica i predavanja također i u izravnom kontaktu s otočanima raspravljali o problemima i izazovima s kojima se suočavaju. Prezentirani projekti nastali nakon programa time su bili kontekstualizirani i uz dijalog sa strukom kao i lokalnim stanovništvom, priopćili su organizatori.

Iz kategorije: Vijesti