Datum objave: 10. Lipanj 2013

Predstavljen program ovogodišnjeg, 53.MDF -a s nizom novosti

Diana Ferić
Diana Ferić

Zbog ograničenog festivalskog budžeta na ovogodišnji Međunarodni dječji festival u Šibeniku nisu mogli biti pozvani svi inozemni ansambli koji su se javili zbog čega je ravnateljica MDF –a i HNK Šibenik Nera Gojanović na današnjoj konferenciji za novinare izrazila žaljenje jer je bilo puno kvalitetnih predstava koje to zavrijeđuju.No toliki interes i dalje potvrđuje ugled te dječje manifestacije u svijetu. Na njoj će ove godine nastupiti 1 200 umjetnika u 140 programa.

"Ove je godine MDF je konačno dobio i status nacionalnog festivala što je, po mom mišljenju, trebalo napraviti i puno prije, a program ovogodišnjeg, 53. MDF-a donosi i niz drugih novosti. Naime, uz pomoć kazališne redateljice Neni Demestre, članice Stručnog vijeća izabrane su predstave koje razvijaju interakciju djecom koja više nisu puki gledatelji nego sudionici predstava, a u radioničkom programu uvedene su i nove radionice koje prate senzibilitet današnje djece. Jedna od njih je arhitektonska radionica koja je organizirana u suradnji s mladim šibenskim arhitektima okupljenim u udruzi „Soba“.  Ianče, sva mjesta u brojnim radionicama već su popunjena. Novost je i da će tri kazališne predstave biti izvedene u večernjem i jutarnjem terminu. Na Festivalu će, na kraju svoje svjetske turneje biti izvedena i predstava „Superhero“ Male scene iz Zagreba koja je internacionalna i po ekipi koja u njoj sudjeluje, a ideja za tu predstavu rođena je upravo na MDF – u", kazala je Nera Gojanović.

Ovogodišnji Festival će biti otvoren 22. lipnja predstavom „Sedmi kontinent“, autorskim projektom Petre Radin i Leona Lučeva uz izravni televizijski prijenos na Hrvatskoj televiziji,a o toj će predstavi biti organizirana posebna konferencija za novinare.
Tijekom petnaest festivalskih dana šibenskoj publici predstavit će se brojna kazališta, ansambli i pojedinci iz zemlje i svijeta, pa ćemo iz hrvatske produkcije vidjeti ove predstave: Pepeljuga, kazališta lutaka iz Zagreba, Pinokio, kazališta lutaka iz Zadra, Čudnovate zgode šegrta Hlapića, kazališta lutaka Split, Pale i Palačinka mog života, kazališta lutaka iz Rijeke, Grga Čvarak, dječjeg kazališta Branka Mihaljevića iz Osijeka, Mala sirena i Super heroj, kazališta Mala scena iz Zagreba, Trnoružica, lutkarske scene Ivana Brlić Mažuranić iz Zagreba, Luda šumu, dječjeg kazališta Dubrava i Gledališća Glej iz Slovenije, Mrvice iz dnevnog boravka, kazališta Žar ptica iz Zagreba, Vis životinje, kazališta Trešnja iz Zagreba, Volim fiziku, Zagrebačkog plesnog ansambla, A tko si ti?, Kazališne družine Pinklec, Bajka zbrčkalica i Najbolji prijatelj, dramskog studija gradskog kazališta Zorin dom iz Karlovca, Telefonske priče, kazališta Virovitica i opera za djecu Pčelica Maja, kazališta Ivan pl. Zajc iz Rijeke.

U sklopu inozemnog programa predstavit će nam se kazališta i ansambli iz Italije, Španjolske, Poljske, Rumunjske, Kosova, Turske, Makedonije, Slovenije i Izraela.

Programi će se i ove godine održavati u HNK u Šibeniku i na Ljetnoj pozornici, ali i u Galeriji sv. Krševana i na Maloj loži, uz crkvu sv. Ivana kao i na Trgu 4 bunara te ostalim trgovima i ulicama starog Šibenika.

U bogatom programu na trgovima i ulicama, i ove ćemo godine imati priliku pratiti izuzetno dobro koncipirane programe. Zanimljive interaktivne predstave i performansi održavat će se svakodnevno na raznim lokacijama što će u konačnici, uz noćni i popratni program, svakako oživjeti kulturni život stare gradske jezgre na radost onih najmlađih, a i onih malo ili puno starijih.

Zanimljivi i artistički vrlo vrijedni likovni, filmski, literarni programi, program tradicijske kulture, uz već kultno filmsko platno na Gorici, te tradicionalne izložbe dječjih radova koji će i ove godine biti prezentirani po raspisanom svehrvatskom natječaju „Europi ću donijeti“, na poseban će način doprinijeti kvaliteti i dinamičnosti festivalskih sadržaja.

Segment koji zauzima posebno mjesto na MDF- u svakako su festivalske radionice, koje će i ove godine biti brojne i raznovrsne na radost djece. Kalama i skalama u novim cipelama, radionica al fresco slikanja na zidu, dramska radionica koju vodi ugledni kazališni redatelj Rene Medveščak, Zujalica, Nora, Piccaso u Šibeniku, pop up/papirna umjetnost, Etagami, plesna radionica, Biljke nam daruju zdravlje, radionica slame Bezgranična zemlja... samo su neke od njih.

Sedmu godinu zaredom u Šibeniku će biti održan i Sajam dječje knjige u suradnji s Grupacijom nakladnika dječje knjige i Gradskom knjižnicom „Juraj Šižgorić“.
Na svečanom zatvaranju Festivala bit će izvedena predstava Zlo varivo koja je nastala u produkciji plesne skupine „Sjene“ iz Šibenika u režiji i uz glazbu Sanje Vrančić i koreografiji Zorane Mihelčić.

Program 53. međunarodnog dječjeg festivala Šibenik – Hrvatska koncipirali su članovi umjetničkog vijeća: Nenni Delmestre, Saša Božić, Snježana Abramović Milković, Leon Lučev i Zoran Mužić te suradnici za filmski program – Željko Šturlić, likovni program – Iva Köerbler, literarni program – Maja Zrnčić i radionički program – Zdenka Bilušić.

Iz kategorije: Vijesti