Datum objave: 24. Svibanj 2013

EKSKLUZIVNO: Reljefni lik Petra Guberine izradio je njegov susjed iz Doca Ale Guberina

Diana Ferić
Diana Ferić

Petar Guberina, jeden od najznačajnijih znanstvenika u povijesti čovječanstva konačno će dobiti spomen obilježje u rodnom gradu.                                                                  

                                                                                                                                                                                                                                                                                                             Šibenik će se danas konačno odužiti jednom od svojih najvećih sinova – akademiku Ptru Guberini, jednom od najvažnijih znanstvenika u povijesti čovječanstva, koji je pronikao u tajne ljudskog uma i pronašao metode i sredstva koje su milijunima gluhih i nagluhih ljudi širom svijeta omogućile da mogu normalno komunicirati, živjeti i raditi ne trpeći štetu zbog svog hendikepa.
O Petru Guberini i njegovom djelu danas će biti riječi na svečanoj akademiji u Gradskoj knjižnici „Juraj Šižgorić“, a u 13 sati će gradonačelnik Šibenika dr. Ante Županović otkriti spomen ploču na njegovoj rodnoj kući u Docu.
Reljefni lik Petra Guberine izradio je akademski kipar Ale Guberina koji je rođen u susjednoj kući u Docu. Njega i Petra dijelio je samo znameniti Dvojni bedem tvrđave sv. Mihovila.
Neslužbenu premijeru svog uspjelog djela, reljefnog prikaza Petra Guberine, Ale Guberina je imao prije nešto više od mjesec dana u „Knjižari Matica“ tijekom „Noći knjige“. Zanimljivo je da čast da prvi vidi kako će izgledati spomen ploča koja će danas biti postavljena na rodnoj kući Petra Guberine prvi imao čast vidjeti profesor Ivo Livaković.
Podsjetimo Petar Guberina (Šibenik, 22. svibnja 1913. - Zagreb, 22. siječnja 2005.), hrvatski jezikoslovac, fonetičar, teoretičar stilistike kao znanosti bio je rođen 22. svibnja 1913. godine u Šibeniku. Jedan je od prvih znanstvenika u svijetu koji je ukazivao na strukturne odlike ljudskoga uma u njegovim najsloženijim funkcijama - govornu gestama i mimici. On je otkrio i objasnio do tada nepoznate mehanizme ljudske komunikacije. Proučavao je njihovo nastajanje, shvatio i objasnio interakciju ideja s ljudskom fiziologijom, te konkretne i apstraktne značajke intonacijskih i drugih govornih promjena u jezičnom iskazu i pokretu. Primjenom multidisciplinarnih znanstvenih metoda objasnio je kako čovjek čuje i razumije složene zvukove i glasove. Bavio se izučavanjem informacijske i komunikacijske organizacije koju suvremena znanost tek počinju otkrivati. 
Njegovo najpoznatije djelo su sustavi za rehabilitaciju govora i sluha tzv. SUVAG - "Systeme Universel Verbotonal d'Audition Guberina" koji danas postoje u gotovo svim zemljama svijeta i uspješno se primjenjuju. 
Kao dijalektičar i filozof, a bez dvojbe je bio jedan od najvećih umova svoga doba, na razinu znanosti podigao je izučavanje interkulturnih komunikacija, a bio je poznat i priznat kao dosljedni zagovornik poštivanja kulturnih raznolikosti u čemu se uzdigao do razine meritornog savjetnika u nekoliko država.  
Petar Guberinu se veličinom i značajem njegovih otkrića na polju ljudske komunikacije i znanstvenog proučavanja komunikacije govorom, ritma kao nositelja misli i osjećaja može uspoređivati samo s onim što je na svom znanstvenom polju postigao Nikola Tesla. 
Taj i takav Petar Guberina tek će sada, u povodu stote obljetnice svog rođenja, dobiti primjerenu spomen ploču na svojoj rodnoj kući u Šibeniku.

Iz kategorije: Vijesti