Datum objave: 24. Svibanj 2013

Najviše priznanje šibenskoj poduzetnici Zorani Ivić za socijalno poduzetništvo

Diana Ferić
Diana Ferić

Hrvatska udruga poslovnih žena Krug, u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom, svečano je po 12. put tradicionalno obilježila Svjetski dan poduzetnica, 24. svibnja, u Vijećnici HGK, i ove godine pod visokim pokroviteljstvom hrvatskog predsjednika dr. Ive Josipovića. Nagradu  za najbolju poduzetnicu u socijalnom poduzetništvu dobila je šibenska poduzetnica Zorana Ivić, vlasnica Dječjeg vrtića Žižula iz Šibenika, a pripala joj je i čast da se u ime svih nagrađenih zahvali na tim priznanjima što je priznanje i Šibeniku. Uz nju, priznanje za poduzetnicu godine dodijeljena je Violeti Tadin iz tvrtke Elementa laborum standard d.o.o. iz Kaštel Kambelovca, a za  menadžericu godine, Sofiji Šmitran, iz tvrtke Ind Eko d.o.o., Rijeka. Bila je to prigodna svečanost na kojoj je odano priznanje svim ženama koje su s eupustile u poduzetničke vode, a njihv broj se u Hrvatskoj u proteklih desetak godina utrostručio pa je danas oko 30 posto poduzeća koja su u većinskom vlasništvu žena iako su predrasude prema ženama u politici i gospodarstvu još jake i ženama je u svijetu gospodarstva teže nego njihvim muškim kolegama.  

Na današnjem skupu posebno je istaknuta važnost upravo socijalnog poduzetništva te je odano priznanje Hrvatskoj udruzi  poslovnih žena Krug što ga promovira i što je  od 2009. godine  dodjeljuje priznanje i za to poduzetništvo koje u Hrvatskoj još nije dovoljno regulirano.  Posebna su priznanja dodijeljena Jadranki Radovanić, bivšoj predsjednici Kruga i predsjednici ŽK Split te Heleni Štimac Radin, ravnateljici Ureda za ravnopravnost spolova Vlade RH.
Na svečanosti su bili Milan Bandić, gradonačelnik Grada Zagreba, predstavnici ministarstava, državne vlasti i mjerodavnih institucija te saborska zastupnica Jadranka Kosor. Milan Bandić je komplementirao ženama kazavši da pobjeđuje svatko tko ih uzme u tim.

Predsjednica Hrvatske udruge poslovnih žena Krug, Terezina Orlić, istaknula je kako udruga obilježavajući svoju punoljetnost (18 godina Kruga) cijelo vrijeme radi na poboljšanju položaja žene u poslovnom i obiteljskom okruženju. U tom su razdoblju realizirani brojni projekti, a značajno je i to da je u Strategiji razvoja ženskog poduzetništva 2010. – 2013. godine Udruga navedena kao primjer dobre prakse u promicanju ženskog poduzetništva. Danas je Krug organiziran u 12 ogranaka po cijeloj Hrvatskoj, od Virovitice i Vukovara do Dubrovnika, a broji više od 230 članica, kazala je Orlić. Udruga radi na poboljšanju položaja žena u poslovnom i obiteljskom okruženju i uživa potporu poslovnih ljudi, institucija te osobito hrvatskog predsjednika. Potrebno je izboriti bolju poziciju za žensko poduzetništvo u društvu s još uvijek tradicionalnim predrasudama. Hrvatska je jedina zemlja u regiji koja pruža potporu ženama poduzetnicama, a zahvaljujući tome broj žena poduzetnica povećan je s deset na 30 posto, kazala je Orlić istaknuvši aktivnosti u Jadransko-jonskoj regiji u sklopu koje će se skup o poduzetništvu žena održati u Dubrovniku. Sljedeće godine u travnju, u Dubrovniku se održava skup i Svjetsko udruženje žena poduzetnica, najavila je Orlić. Potpredsjednica HGK Jasminka Trzun, naglasila je kako HGK kroz udrugu Krug podržava razvoj ženskog poduzetništva te se provode analize statističke osnovice, zakonodavnog okvira, identificiranje posebnih problema s kojima se suočavaju poslovne žene itd. Hrvatska ima razvijeni sustav poticaja malog i srednjeg poduzetništva, a time i ženskog poduzetništva. Otvoreni smo za nove ideje te aktivnosti za razvoj poduzetništva žena kojima treba potpora društva u cjelini, istaknula je Trzun.

Pomoćnica ministra rada i mirovinskog sustava Tatjana Dalić ukazala je na problem nezaposlenosti žena u odnosu na muškarce. Nezaposlene žene u prosjeku imaju 37 godina, četiri godine radnog staža, devet mjeseci u prosjeku čekaju posao te imaju višu školsku spremu nego muškarci. U zadnja tri mjeseca bilježe se pozitivni pokazatelji, za 17 posto povećano je zapošljavanje i to više kod žena, bilježi se pad nezaposlenosti te rast traženja djelatnika. Treba iskoristiti vladine mjere za poticanje zapošljavanja, kao što su potpore od 50 posto bruto godišnje plaće za zapošljavanje, a od 15. lipnja slijedi i javni poziv nezaposlenim ženama da iskoriste sredstva povoljnih mikrokredita, istaknula je Dalić.
Ravnateljica Ureda za ravnopravnost spolova Vlade RH Helena Štimac Radin istaknula je kako je potrebno još više raditi na uklanjanju predrasuda vezanih uz žensko poslovanje. Očekuje se da se već ove godine krene u izradu nove Strategije razvoja poduzetništva žena u RH za razdoblje od 2014. do 2017.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, istaknula je istraživanje u 428 tvrtke koje je pokazalo da je na rukovodećim pozicijama 35 posto žena, najviše na nižim rukovodećim položajima. Najmanje odnosno devet posto ih je u upravnim tijelima, a 11 posto u nadzornim tijelima tvrtki, dok je 20 posto na mjestu zamjenica u vođenju upravnih i nadzornih tijela. Potrebno je voditi računa i u ruralnim sredinama te podržavati programe poticanja poduzetništva. Ženama poduzetnicama problem je nedovoljna infrastruktura vrtića, jaslica itd., tradicionalna svijest o ulozi žena, a na žene pada i briga o djeci, starijim osobama te kućanstvu, kazala je Ljubičić.
Gradonačelnik Grada Zagreba, Milan Bandić, istaknuo je kako su žene ustrajnije, djelotvornije, efikasnije, upornije itd., te kazao kako rušenje barijera u glavama treba doprijeti do muškaraca na vjetrovitom Balkanu.
Mirjana Matešić, osobna izaslanica predsjednika RH prof.dr.sc. Ive Josipovića i ravnateljica Hrvatskog poslovnog savjeta za održiv razvoj uz pozdrave hrvatskog predsjednika, istaknula je kako je uz zaštitu okoliša, radnička prava i uloga žena u poduzetništvu dio aktivnosti Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj.

Podsjetila je kako s HGK dodjeljuju nagradu Indeks društvenog odgovornog poslovanja. Istaknula je kao je u društveno odgovornim tvrtkama i udio žena u prosjeku veći, a raste i broj žena na vodećim položajima u tim tvrtkama. Kako je kazala, još nema regulative socijalnog poduzetništva, a radi se na strategiji. Potrebno je definirati što sve ulazi u socijalno poduzetništvo. EU donosi i direktivu za tvrtke iznad 500 zaposlenih o obveznom izvještavanju o politikama zapošljavanja u upravi, kazala je Matešić te is

Iz kategorije: Vijesti