Datum objave: 15. Svibanj 2013

Šibenske poduzetnice na 14. Forumu jadransko - jonskog područja u Međugorju

Diana Ferić
Diana Ferić

Članice  Hrvatske udruge poslovnih žena Krug Šibensko - kninske županije sudjeluju na Okruglom stolu o ženskom poduzetništvu koji se danas održava danas u Međugorju, u sklopu 14. Foruma  gospodarskih komora iz jadransko - jonskog područja. Domaćin je Gospodarska komora Federacije Bosne i Hercegovine.   Kao i na Forumu i na Okruglom stolu o ženskom poduzetništvu  prisutne su žene iz Hrvatske,  Italije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Albanije.
Na okruglom stolu je istaknuto kako je nužno u svim zemljama inzistirati na poštivanju takozvane kvote sudjelovanja žena u političkom i gospodarskom životu. Jadranka Radovanić, predsjednica HGK Split i inicijatorica povezivanja žena u promicanju poduzetništva  u jadransko - jonskoj regiji  istaknula je kako je u Hrvatskoj preporučeno da se ta kvota poštuje i u politici i u upravama državnih i javnih poduzeća. Istaknula je i kako se, u kontekstu pristupanja Hrvatske EU,  do 2014. godine inzistira upravo na poduzetništvu žena i mladih. Hrvatska je  u regiji među najrazvijenijim zemljama kada je riječ o ženskom poduzetništvu odnosno zastupljenosti žena u poduzetništvu. Na inicijativu HUPŽ  Krug izrađena je Strategija razvoja ženskog poduzetništva do 2013. godine  i donosen je  Akcijski plan iz kojeg je, po riječima Jadranke Radovanić, ostvareno sve osim osivanja  vrtića i jaslica u velikim poduzećima.  Hrvatska ima i katalog zastupljenosti žena u gospodarstvu, politici i znanosti. U Hrvatskoj je 33 posto tvrtki u kojima su žene većinski ili jedini vlasnici, zapošljavaju 120 000 radika i ostvaruju godišnji prihod od 7 milijardi eura.  Na žalost,  lani je u Hrvatskoj ukinuta posebna kreditna  linija za žene, u sklopu "Poduzetničkog impulsa", što je Hrvatska udruga poslovnih žena osudila. 

Primjer dobre prakse su Splitsko - dalmatinska županija i Grad Split koji su ove godine, na poticaj Hrvatske udruge poslovnih žena KRUG  Split, odobrili iz svojih proračuna po 100 000 kuna za bespovratne potpore ženama poduzetnicama.  Tako će po 10 000 kuna dobiti 20 poduzetnica, a na natječaj ih se javilo više od 50. Takav model poticanja i afirmiranja poduzetništva žena već se dvije godine provodi u Gradu Dubrovniku. 

Predstavljeno je i iskustvo Italije  gdje pri svim komorama postoje Odbori za žensko poduzetništvo koji su odnedavno i udruženi i rade puno na promociji žena poduzetnica. U Italiji od ukupno 6 miijuna tvrtki 1,4 milijuna tvrtki vode žene, a 600 000 tih tvrtki je u jadransko - jonskom bazenu. U Bosni i  Hercegovini posljednjih godina su potpuno zamrle državne  financijske potpore ženama poduzetnicama i tek su odnedavno ponovno krenule. Čula su se i iskustva  razvoja ženskog poduzetništva u Crnoj Gori i Albaniji.Jedna od poruka skupa je da je praksa i u Italiji i drugim zemljama jadransko - jonskog područja pokazuje da je poduzetništvo žena ključno u izvlačenju gospodarstva iz krize jer u tomu veliku ulogu igra socijalna komponenta kod donošenja odluka koja krasi puno više žene nego muškarce.

Iz kategorije: Vijesti