Datum objave: 07. Svibanj 2013

Županija promovirala otočne proizvode i pokrenula festival za sve hrvatske otoke

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibensko – kninska županija pokreće festival hrvatskih otočnih proizvoda na šibenskim otocima i uređenje posebnog prostora u Šibeniku u kojem će se prezentirali i prodavali proizvodi s otoka Šibensko – kninske županije  koji imaju oznaku „Hrvatski otočni proizvod“. Prvi korak je današnja  javna prezentacija proizvoda  proizvođača s otoka Šibensko –kninske županije koji imaju tu oznaku "Hrvatski otočni proizvd" i onih koji imaju velike šanse  ove je godine dobiti koja je održana u Gradskoj vijećnici u organizaciji Upravnog odjela za pomorstvo Šibensko –kninske županije. 

To je događanje ispunilo dva bitna cilja  -  pokazalo je bogatstvo koje nastaje na najčešće izoliranim šibenskim otocima koji su  daleko od očiju javnosti, a otočnim proizvođačima je potvrdilo  da imaju čvrstu potporu u promociji svojih proizvoda „ Mi ne možemo u puno stvari konkurirati velikim naseljenim otocima poput Brača, Hvara ili Krka, ali možemo proizvođače sa svih hrvatskih otoka pozvati na naš festival otočnih proizvoda i time dati važnost i otocima u Šibensko – kninskoj županiji“, kazala je Jadranka Fržop, pročelnica Upravnog odjela za pomorstvo Šibensko – kninske županije koja  je i najzaslužnija za održavanje današnje prezentacije.  Dokaz za to je spremnost Županije  da podrži predstavljanje  svih otočnih proizvoda u novoj turističkoj publikaciji  „Šibenski takuin“, tvrtke Moć komunikacije d.o.o., koja je također danas predstavljena kao jedna od načina da otočni proizvodi dođu do turista.

Nazočni su bili Milivoj Bratinčević iz Uprave za otoke, šibensko – kninski župan Goran Pauk, gradonačelnica Vodica i saborska zastupnica Branka Juričev Martinčev, zamjenica načelnika Općine Murter – Kornati Dragica Bašić, predstavnici mjesnih odbora šibenskih otoka i  turistički djelatnici, a izostali su jedino predstavnici Grada Šibenika koji ipak u svom sastavu ima četiri naseljena otoka s kojih je i bilo najviše proizvoda.

Župan Goran Pauk je potvrdio kako je cilj Županije pokretanje Festivala otočnih proizvoda i jača promocija  svega što nastaje na otocima u Šibensko – kninskoj  županiji pa će tako osigurati prostor u Šibeniku za njihovu prodaju. Podsjetio je da Šibensko – kninska županija ima oko 280 otoka i da to bogatstvo mora iskoristiti: „Oznaka 'Hrvatski otočni proizvod' je prije svega oznaka kvalitete, a Projekt HOP namijenjen je poticanju razvoja otočne proizvodnje i podizanju razine kvalitete otočnih proizvoda, koji uključuju značajke otočne tradicije, razvojno-istraživačkog rada i inovacija, te pomažu promociji hrvatskih otoka te u konačnici vraćanju života na otoke , što je svakako jedan od prioritetnih ciljeva naše Županije.“, istaknuo je župan.

Milivoj Bratinčević je istaknuo kako trenutno oznaku „Hrvatski otočni proizvod“ ima 121 proizvođač na hrvatskim otocima za 334 proizvoda. Upozorio je i da javnost ne bi trebali zavarati podaci o povećanju broja stanovništva na šibenskim otocima posljednjih 10 godina jer je uglavnom riječ o fiktivnim prijavama boravišta na otocima, a istaknuo je i kako je država u posljednjih 11 godina uložila čak 11 milijardi kuna na hrvatske otoke, a priznao je i da su  otoci u Šibensko – kninskoj županiji  zaslužili bolji tretman. Upoznao je proizvođače s otoka  s mjerama koje Ministarstvo poduzima radi promocije otočnih proizvoda i subvencijama i bespovratnim sredstvima koja im se dodjeljuju, a  predstavnik JU Regionalna agencija Šibensko – kninske županije predstavio im je sve mogućnosti povlačenja novca iz regionalnih i EU fondova.  Županija je izradila i web stranicu proizvođača na otocima koja je danas, također, predstavljena.
Nakon prezentacije  održan je okrugli stol  o mogućnostima  razvoja proizvodnje  na otocima  i promocije otočnih proizvoda na kojem su  proizvođači s otoka iskazali zadovoljstvo što ih se konačno netko sjetio i želi ih podržati kako bi došli do kupaca. Jadranka Fržop, ali i ostali sudionici u raspravi složili su se da bi se otočni proizvođači trebali udružiti na svojim otocima  u zadruge i slične organizacije, a ona osnovati  otočni klaster kako bi bili uspješniji. Kao dobar primjer istaknuta je zadruga „Faust Vrančić“ iz Prvić Luke koja je krenula  kao inicijator osnivanja Memorijalnog centra Fausta Vrančić  koji je proradio, a danas ima i sedam vlastitih proizvoda. Njezin upravitelj Ivan Nimac založio se za stvaranje brenda Fausta Vrančić i povezivanje svih otočnih proizvođača.  U Žiriju djeluje braniteljska zadruga koja  promovira prirodnu i kulturnu  baštinu Žirija. Istaknut je i primjer seljačkog domaćinstva „kod Kate“ na Kapriju koje je puno poznatije nautičarima iz svih zemalja nego Šibenčanima. Branka  Juričev Martinčev, gradonačelnika Vodica pohvalila je inicijativu koja dolazi od ljudi s Prvića te je zaključila  da je to zapravo najvažnije a da lokalna samouprava i država moraju biti takvim ljudima velika potpora. Značaj promocije hrvatskog otočnog proizvoda na primejru otoka Murtera istaknula je zamjenica načelnika Dragica  Bašić.
Na žalost, predstavnici Grada Šibenika koji ima čak četiri naseljena  otoka izostali su s današnjeg skupa pa  je poziv Milvoja Bratinčevića da se Grad i Županija, kada je riječ o otocima , kako je kazao, uhvate za zajednički štap , imala itekako značaja iako, vjerojatno on osobno, nije niti primjetio da nedostaju predstavnici Šibenika.

Svoje su proizvode danas preznetirali:
RAOL D.O.O. Murter; DAMEX D.O.O., Murter; OBRT KADULJA , Murter; UDRUGA ARGONAUTA, Murter; POLJOPRIVREDNO TURISTIČKA ZADRUGA „FAUST VRANČIĆ“, Prvić Luka; LIPA umjetničko tradicijski obrt, Prvić Šepurine; RIBARSKI DVOR ugostiteljski obrt, , Prvić Šepurine; OBITELJSKO POLJOPRIVREDNO GOSPODARSTVO , Tomica Osredečki, Žirje.


 

Iz kategorije: Vijesti