Datum objave: 26. Travanj 2013

NP KRKA: Nakon monografije „Tajne podzemlja“ slijedi film „Tera Incognita"

Diana Ferić
Diana Ferić

„Tajne podzemlja“ naziv je monografije o speleološkim lokalitetima i podzemnoj fauni Nacionalnog parka „Krka“ koju potpisuje tim od petnaest znanstvenika i speleologa.                                                                                                                                                                                                                                                                                    

Monografija „Tajne podzemlja“ tiskana u nakladu Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ predstavljena je danas javnosti u  Gradskoj knjižnici „Juraj Šižgorić“ u Šibeniku. Monografiju je potpisao tim od petnaest znanstvenika i speleologa koji su sudjelovali u višegodišnjim sustavnim istraživanjima podzemlja Nacionalnog parka „Krka“. Urednik monografije je Drago Marguš, a dizajn i pripremu za tisak potpisuje tvrtka Webinfopoint Martina Krstića.

Autori poglavlja „Špilje i jame  Nacionalnog parka „Krka“ u kojemu je podrobno opisano gotovo sedamdeset do sada istraženih jama, špilja i polušpilja na području Nacionalnog parka „Krka“ su Marija Marguš, Joso Gracin, Teo Barišić i Drago Marguš. Poglavlje „Podzemna fauna“ pripremili su Romano Ozimec, Jana Bedek, Martina Pavlek, Kazimir Miculinić, Drago Marguš, Daniela Hamidović, Marko Lukić, Ana Komerički i Tvrtko Dražina. Poglavlje „Arheozoološka analiza faune“ potpisao je Kazimir Miculinić, a poglavlje „Arheološki nalazi u speleološkim objektima Nacionalnog parka Krka“ napisali su Marko Menđušić i Drago Marguš. Osim toga kao autori vrijednih priloga pojavljuju se Goran Mihelčić i Goran Jalžić.
Monografija ima 238 bogato ilustriranih stranica s obiljem podataka o speleološkim objektima i podzemnoj fauni Nacionalnog parka „Krka“. Oduševljavaju izvrsne fotografije čiji autori na žalost nisu navedeni što srećom ne umanjuje vrijednost ovog izdanja koje otkriva do sada nepoznata prirodna bogatstva šibenskog područja.
Na današnjoj promociji najviše je riječi bilo o radu i otkrićima biologa i biospeleologa koji su popisali 130 svojti životinja koje obitavaju u različitim tipovima podzemnih staništa. Među tih 130 svojti otkriveno je čak 30 endemskih vrsta te dva puža koji samo u jednom izvoru pored Skradinskog buka i nigdje više na svijetu. Zanimljivo je da je u nastavku istraživanja speleoloških objekata na području NP „Krka“ dok su trajale pripreme za tiskanje monografije otkriveno još 46 novih vrsta faune koja živi u podzemlju.
Monografija „Tajne podzemlja“ bit će dostupna u slobodnoj prodaji po pristupačnoj cijeni, iako je riječ o obimnoj i luksuznoj knjizi, zato što su se autori odrekli honorara pa su troškovi pripreme i tiskanja bili minimalni. Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ priprema i skraćeno, džepno izdanje „Tajni podzemlja“ koje će biti prikladnije za turističku uporabu.
Kako smo doznali od urednika monografije Drage Marguša, tijekom speleoloških, biospeleoških i speleoarheoloških istraživanja koja su provedena u podzemlju Nacionalnog parka „Krka“ osim nastao je vrijedan dokumentarni video materijal pa će uskoro JU „Nacionalni park Krka“ javnosti predstaviti i film o tom znanstvenom pothvatu. Film će, kako doznajemo, zorno prikazati s koliko su se teškoća suočavali znanstvenici i speleolozi koji su radili na istraživanju podzemlja oko rijeke Krke. Radili su u mraku, vlazi i blatu, po hladnoći i u nemogućim uvjetima, a u nekim su spiljama morali boraviti i po nekoliko dana.
Potrebno je naglasiti da je monografija „Tajne podzemlja“ veliki izdavački uspjeh JU „Nacionali park Krka“, štovanja vrijedan pregled rada na jednom globalno značajnom znanstvenom projektu ali i golemo priznanje ustrajnom radu članova Hrvatskog planinarskog kluba „Sveti Mihovil“ iz Šibenika koji već duže od dva desetljeća sustavno istražuju šibensko i hrvatsko podzemlje, zalažu se za njegovu zaštitu i snažno promiču njegovu vrijednost kao neprocjenjivo vrijedne nacionalne prirodne baštine.
Stanko Ferić
 

Iz kategorije: Vijesti