Datum objave: 29. Siječanj 2013

Pogledajte kako ćete s tvrđave Barone vidjeti Šibenik iz 17. stoljeća

Diana Ferić
Diana Ferić

Rijetko je na nekoj javnoj prezentaciji u Gradskoj knjižnici u Šibeniku bilo toliko posjetitelja koliko ih je bilo danas na prezentaciji idejnog projekta uređenja i turističke valorizacije tvrđave Barone, a osim građana bili su u brojni predstavnici stručne javnosti. Riječ je o projektu u kojem su partneri Grad Šibenik i Društvo za očuvanje šibenske baštine "Juraj Dalmatinac" i to je vjerojatno jedini lokalni projekt u Hrvatskoj u kojem je jedna civila udruga odigrala tako značajnu ulogu, kako je primijetio i gradonačelnik Šibenika dr Ante Županović.

Projekt nosi radni naslov "S tvrđave Barone gledat ćemo Šibenik iz 17. stoljeća", a prema tom idejnom projektu na tvrđavi Barone nalazit će se visokotehnološki muzej koji koristi tehnologiju „proširene stvarnosti“ za prezentaciju svog postava. Naime, posjetitelji će na smart-phoneu, tabletu (ili u budućnosti AR naočala) moći promatrati i istraživati sadržaje iz bogate šibenske povijesti, a prvenstveno iz razdoblja Kandijskog rata, kada je tvrđava izgrađena, kako je objasnio Hrvoje Zekanović, predsjednik udruge "Juraj Dalmatinac" koji je izrazio posebnu zahvalnost gradskoj vlasti i upravi što su prihvatili njihov projekt i podržali ga na sve načine.  Naglasio je da će Šibenik biti prvi u Hrvatskoj  u korištenju tehnologije " proširene stvarnosti" za takvu namjenu. Posebna atrakcija bit će pogled s vidikovca na panoramu Šibenika kakav je bio u 17. stoljeću. Tvrđava će se obnoviti, bedemi sanirati i nadograditi kako bi se što više približili izvornom obliku te kako bi se spriječilo dalje propadanje. Postojeći objekt će se ukloniti i izgradit će se novi koji će biti podijeljen na gastro – kulturni dio, suvenirnicu, lounge zonu i sanitarni čvor. Objekt će biti ostakljen kako bi zadržao funkciju vidikovca. Uređenje Baronea prilika je i za zapošljavanje lokanog stanovništva i poduzetnika. 

Gradonačelnik Županović istaknuo je kako mu je iznimno drago što je inicijativa došla od udruge građana i to udruge koja okuplja puno mladih ljudi kojima je stalo do baštine. " U ovaj projekt uložen je ogroman trud, a on je dio naše strategije koja se odnosi i na uređenje i valorizaciju ostalih tvrđava. Tako smo od države zatražili i svetog Ivana i svetog Nikolu koje ćemo također staviti u funkciju razvoja grada", kazao je gradonačelnik. Njegov zamjenik Franko Vidović se prisjetio kada je skupina članova društva "Juraj Dalmatinac" doslovce banula u njegov ured s idejom da im se e povjeri tvrđava Barone i on je to, kazao je, odmah prihvatio. "Ono što, kada je riječ o apliciranju za EU fondove nismo imali u slučaju svetog Mihovila, a to je civilna inicijativa i udruga građana imamo sada u slučaju Barone i to nam je dodatni plus", dodao je Vidović.

Naime, za ostvarenje tog projekta potrebno je 1,2 milijuna kuna. Rješenje o uvjetima građenja su dobili.Računaju na milijun kuna iz fondova EU, IPA IIIC programa, a ostatak bi financirao Grad Šibenik. Upravo čekaju objavljivanje jednog od natječaja. Ako dobiju sredstva taj će se projekt provesti za tri godine. Idejni projekt koji je danas predstavljen izradili su volonterski članovi društva "Juraj Šižgorić", među kojima je nekoliko mladih arhitekata, uz tehničku pomoć Grada Šibenika.

Publika nije imala puno pitanja,a u svakom slučaju, istaknuo se Davor Živković, diplomirani strojar specijaliziran za energetiku,  koji je ponudio da pomogne da objekti na Baroneu budu "pametne" kuće koje će štedjeti energente i energiju, a istaknuo je i kako bi radije da prizore iz povijesti predstavljaju Šibenčani  i da tu nađu posao  nego da sve bude virtualno. 

Iz kategorije: Vijesti