Datum objave: 24. Listopad 2012

Besplatne kuće dovele u Skradin 20 obitelji s više od 40 - ero djece

Diana Ferić
Diana Ferić

Projekt demografske obnove dodjelom besplatnih parcela i materijala za gradnju kuća mladim obiteljima kojeg je Grad Skradin pokrenuo 2009. godine donio je neočekivano dobre rezultate.                                                                                                                                                      
Naselje od dvadeset modernih, komfornih obiteljskih kuća niklo je uz obrtničko-poduzetničku zonu „Kosa“ u selu Ićevu na parcelama koje je Grad Skradin zajedno sa svim potrebnim komunalnim priključcima darovao mladim obiteljima koje se žele naseliti na njegovom području kako bi riješio probleme depopulacije, odumiranja stanovništva i pomanjkanja radne snage u svom zaleđu. Osim terena za gradnju obitelji koje su ispunjavale postavljene uvijete dobile su besplatno i sav potrebni građevinski materijal te po 15 000 kuna novčane potpore, a same su trebale podnijeti samo troškove građenja.

Taj projekt kojeg je Grad Skradin pokrenuo 2009. godine bio je dočekan s podsmjehom i omalovažavanjem međutim taj, do tada neviđeni program demografske obnove, donio je rezultate bolje od očekivanih. Od 20 kuća 17 ih je pod krovom ali su sve već useljene. Novo naselje, koje još nije dobilo ime, ima 84 stanovnika među kojima je čak 44 djece u dobi od predškolskog uzrasta do srednje škole. Gotovo svi njegovi žitelji uspjeli su sami ili uz pomoć gradske uprave pronaći zaposlenje, a djeca idu uredno u školu u Rupe, Skradin i Šibenik. Obitelji koje su iskoristile pogodnosti i naselile u novom naselju došle su iz svih krajeva Hrvatske, a među njima je i obitelj iz Bosne i Hercegovine. Naselje će uskoro dobiti javnu rasvjetu, a radi se na tome da se sadašnji privremeni priključci na vodoopskrbnu mrežu zamijene trajnima po što je moguće nižim cijenama pa čak i besplatno.

-Sada nas već muče slatke brige, - kazao nam je Nediljko Duić gradonačelnik Skradina, - Škola u Rupama koju je iz godine u godinu pohađalo sve manje djece konačno ima više od dvadeset đaka. Što više radimo i na otvaranju ispostave dječjeg vrtića u Rupama jer sada već imamo i dovoljno djece predškolskog uzrasta. Naime osim ovih 20 kuća koje su izgradile obitelji koje su se doselile na naše područje, još 15 kuća podigle su ovdašnje, domicilne, mladih obitelji koje svoje životne perspektive vide u svom zavičaju. Te su obitelji imale vlastite parcele ali su i one sav građevinski materijal potreban za gradnju kuća dobile besplatno.
Novo naselje u Ićevu ima sve što je potrebno za život – asfaltnu cestu, nogostup, struju, vodu, kanalizaciju i telefonske priključke, a do kraja godine će dobiti i javnu rasvjetu. Više od 80 posto kuća na darovanim parcelama bit će u cijelosti završeno u ugovorenim rokovima, a preostale će, doznajemo, biti dovršene s manjim ali opravdanim zakašnjenjem. Gradska uprava novim građanima Grada Skradina pomaže i pri organizaciji prijevoza na posao jer želi da se što prije snađu i srode sa svojim novim zavičajem.

-Za nas je ovo završeni posao, kaže Nediljko Duić i naglašava da su pri kraju pripreme za dodjelu novih 60 besplatnih građevinskih parcela velikih 600 do 800 četvornih metara u novom naselju na lokaciji Krković – Lađevci. Tu Grad Skradin namjerava otići čak i korak dalje. Naime novo naselje neće imati samo kompletno komunalno opremljene parcele koje će se s pripadajućim građevinskim materijalom dijeliti besplatno, nego i sve ostalo što je potrebno za ugodan život – zelene površine, perivoj, dječje igralište, vrtić, trgovinu pa čak i tržnicu. Natječaj za dodjelu parcela mogao bi biti raspisan već u ožujku pa bi gradnja kuća mogla početi već u rujnu.

-Namjera nam je da u prvoj fazi tu naselimo 40 do 45 obitelji, a da 15 do 20 parcela sačuvamo za potrebe naših mladih obitelji koje žele ostati živjeti u svom zavičaju. Moramo voditi računa i o budućim naraštajima, o našoj djeci koja će početi zasnivati vlastite obitelji tijekom narednih pet – šest godina.
Područje Grada Skradina doživjelo je tijekom Domovinskog rata golema razaranja. Bilo je doslovno opustošeno i potpuno devastirano tijekom petogodišnjih ratnih sukoba. Broj stanovnika koji tu živi pao je s osam na manje od četiri tisuće. Gospodarstvo, poljoprivreda, vinogradarstvo i stočarstvo doslovno su bili potpuno uništeni.

Danas je situacija sasvim drugačija. Grad Skradin na svojih 3900 stanovnika ima tijekom turističke sezone manje od 10 nezaposlenih osoba, a izvan sezone tek nešto više od 30. Broj ugostiteljskih objekata deset puta je veći od prijeratnog, 300 postelja u hotelima i privatnom smještaju zadovoljava tek pola potražnje, obnova je, osim manjeg broja kuća s neriješenim imovinsko – pravnim pitanjima, završena, a iz europskih fondova i vladinih fondova SAD-a gradska je uprava uspjela za obnovu komunalne infrastrukture i gospodarstva povući više od 100 milijuna kuna. Glavni problem sada je zaustavljanje depopulacije, a i on se počeo uspješno rješavati zahvaljujući projektu koji je prije četiri godine dočekan sa skepsom i omalovažavanjem pa čak i unaprijed otpisan kao promašen i besmislen.

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3