Datum objave: 09. Travanj 2016

Nezaboravan sportski trenutak: Šibenkino osvajanje titule prvaka Jugoslavije '83.

Šibenik News
Šibenik News

ŠIBENIK, 9. travnja 1983. Dvorana Baldekin, gledatelja oko 3.600, majstorica za prvaka Jugoslavije u košarci. Šibenika  - Bosna - 83:82. (39:50). Suci Ilija Matijević iz Zagreba, Rade Petrović iz Beograda, delegat KSJ Aleksandar Oberknežević iz Beograda, početak 17 sati uz izravni TV prijenos. 

 

KK Šibenika - trener Vlado Đurović

Petrović 40, Zečević, Žurić, Ljubojević 10, Petani, Đurić 4, Dajmanić, Macura 13, Marelja 2, Šarić 8, Jarić 4.

Predsjednik: Mirko Miljković

 

KK Bosna - trener Svetislav Pešić

Vučević 14, Đurić, Benaček 14, Pajović, Primorac, Radovanović 13, Zrno 1, Varajić 18, Mutapčić, Bilalovič, Hadžić 22, Mitrović.

 

 

Priča  o tome kako je 1983. godine jedan osamnaestogodišnjak drsko siguran u sebe pogodio oba slobodna bacanja nakon prekršaja dosuđenog u posljednjim sekundama odlučujuće utakmice doigravanja košarkaškog prvenstva države i tako svom gradu donio prvu titulu prvaka u njegovoj sportskoj povijesti bila bi ono što  i jest - lijepa sportska bajka, da je sve ostalo na tome. Ali nije. 

 

Uzbudljiva utakmica čiji su glavni akteri bili sportaši, koji su se pošteno nadmetali tko je bolji, i jedan sudac, koji je ponesen emocijama vjerojatno pomislio da je pozvan dirigirati tom plamtećom predstavom u kojoj je na čudesan način sudjelovala i upblika, doslovno se preko noći pretvorila u nezapamćenu sportsku dramu i politički skandal čiji uzroci i posljedice još nisu u cijelosti  sagledani.

 

 

Zašto su dvjie sekunde i dva slobodna bacanja nakon prekršaja, o čijem postojanju su zaljubljenici u sport mogli vatreno raspravljati desetljećima, u temeljima uzdrmala tadašnju državu, njene moćnike natjerali da panično mobiliziraju krovne državne institucije, njihove članove prisile da se sastanu u nedjelju ujutro i ponište utakmicu prije nego što su tadašnje novine uspjele objaviti vijest tko je postao prvak države?

 

Kakve su veze s tom utakmicom imali politika, vlast i vladari tadašnje socijalističke Jugoslavije? Što se dogodilo u noći između 9. i 10. travnja 1983. godine dok je Šibenik slavio svoje sportske junake? 

 

Odgovore na ta i slična pitanja postavlja Stanko Ferić u časopisu za promicanje zavičajnih vrijednnosti i baštine, broj 18 iz 2003. godine, ŠibenikTIM, povodom 30. obljetnice utakmice Šibenik - Bosna. 

 

Šibenski košarkaši pošteno su dobili utakmicu i naslov prvaka države na parketu, nepoštenu i podmuklo izgubili za 'zelenim stolom'. Utakmicu pamte i navijači, pamtit će je povijest, baš kao što pamti nikad prežaljenog, prerano izgubljenog sina šibenske košarke, Dražena Petrovića čija su slobodna bacanja upisala Krešimirov grad u povijesnicu hrvatskog, pa i jugoslavenskog sporta. 

 

Tako, Stanko Ferić u istom tekstu navodi kako uspjeh Šibenik 1983. godine nije bio nimalo slučajan. Klub je imao svoj poligon za proizvodnju vrhunskih igrača, a već 1980. godine, kada su kadeti Šibenke bili prvaci Hrvatske te viceprvaci Jugoslavije, moglo se znati da će Šibenik biti nova metropola hrvatske i jugoslavenske košarke.

 

Također, pored Petrovića mlađeg, među ključnim kreatorima atraktivne šibenske košarke bio je Zoran Slavnić, jedan od najboljih jugoslavenskih i europskih košarkaša s kraja osamdesetih i početak devedesetih godina prošlog stoljeća. 

 

- Koliko je Šibenik bio košarkaški snažan i koliko su bile utemeljene ambicije nakon osvajanja prvenstva Jugoslavije da bude i jedan od najboljih košarkaških klubova Europe postalo je jasno i kad su juniori Šibenike, dva mjeseca nakon sramotnog oduzimanja titule prvaka u seniorskoj konkurenciji, premoćno postali prvaci Jugoslavije na dotad najbolje organiziranom prvenstvu države koje je ikad viđeno. Naravno, domaćin juniorskog prvenstva bio je  Šibenik - podsjeća Ferić.

 

Šibenka je za samo deset godina, od 1973. godine kada je klub bio osnovan, do 1983. godine, napredovala do titule državnog prvaka. Nadvisila je sve svoje protivnike i mogla je postići mnogo  više da nije bila nepravedno i nepošteno zapostavljena. 

 

Dvije posljednje sekunde te utakmice i koševi koje je Dražen Petrović postigao bili su uvod u nezapamćenu sportsku dramu koja u temeljima uzdrmala bivšu Jugoslaviju jer je izašla izvan okvira sporta i postala prvorazredni politički problem.

 

Pobjedom nad ekipom Bosne košarkaši Šibenke donijeli su svom gradu prvu titulu državnog prvaka u njegovoj povijesti. Noć nakon utakmice protekla je u neviđenom slavlju, ali je iduće jutro donijelo teško razočaranje.

 

Košarkaški savez Jugoslavije poništio je utakmicu, Šibenki oduzeo titulu i odredio da se treća utakmica doigravanja igra ponovno na neutralnom terenu. Košarkašku sudac Ilija Matijević koji je sudio prekršaj nad Draženom Petrovićem u zadnjoj sekundi igre doživotno je udaljen iz košarke, a kažnjena je i sportska dvorana na Baldekinu. Nju je Košarkaški savez Jugoslavije suspendirao.

 

Na dan kada se odigravala utakmica Natjecateljska komisija KSJ suspendirala je mjerioce vremena u dvorani na Baldekinu te novčano kaznila neke navijače temeljem prijave koju su podnijeli košarkaški klubovi Zadar i Jugoplastika.

 

Među bizarnosti spada i kazna izrečena Šibenskoj narodnoj glazbi koja više nije smjela dolaziti u dvoranu i sudjelovati u navijanju za Šibenku.

 

- Pobjeda! Nakon što je Dražen Petrović pogodio i drugo slobodno bacanje Baldekin je doslovno eksplodirao od oduševljenja i radosti - navodi Ferić, te kasnije u tekstu nastavlja: 

 

- Šibenčani su sportsko navijanje pretvorili u dotad neviđene svečanosti, a utakmice u nezaboravne spektakle. Nadmetanja sportaša i temperametno navijanje stopljeni u jedinstvenu predstavu bila je šibenska inovacija koja je uvela revolucionarne promjene u navijanje i izražavanje podrške navijača svojim sportskim ekipama.

 

Ipak, osvajanje titule prvaka u košarci slavio je cijeli Šibenik ne samo onaj na tribinama dvorane Baldekin čak  i nakon što je iz Beograda zaprimljen poziv da je utakmica između Šibenike i Bosne - poništena. 

 

Nakon toga, javnim masovnim okupljanjem na Poljani 10. travnja odlučeno je da šibenski ni košarkaši ni navijači ne idu na novi susret s Bosnom koji se trebao igrati u Novom Sadu. Šibenčani su stali iza naslova prvaka i zadržali ga do dana današnjeg bez obzira na odluku politike u tada raspadajućoj Jugoslaviji. 

 

 

 

Iz kategorije: Sport