Datum objave: 23. Listopad 2023

STARI ŠIBENIK / Pogledajte fotografije starog Šibenika koje čuvaju u Zemaljskom muzeju u Pragu

Diana Ferić
Diana Ferić

Zahvaljujući modernim tehnologijama i dostupnosti digitalizirane građe koju čuvaju muzeji širom svijeta, ukazala su se i dragocjene fotografije Šibenika i Šibenčana s kraja 19. i početka 20. stoljeća koje čuva Povijesni muzej Zemaljskog muzeja u Pragu, najveća i najvažnija nacionalna muzejska ustanova Republike Češke.

Zanimljivo je da su fotografije dio podzbirke koji se zove Zbirka tjelesnog odgoja i sporta i fonda Fototeka tjelesnog odgoja i sporta. Izvrsno kompjuterski kolorirane fotografije presnimljene sa staklenih negativa 6,5 x 6,5 cm, praški Zemaljski muzej svrstao je u skupinu Austrougarska i okolne zemlje te Podskupinu 1 Hrvatska. Datirane su u 19. stoljeće odnosno 1900. godinu no gotovo je sigurno da su snimljene između 1908. godine i Prvog svjetskog rata

Fotografije su snimljene 1908. godine, a ne 1900. kao što se navodi u signaturi uz fotografije. Točnu godinu moguće je odrediti zato što se na jednoj od fotografija vidi brod Galatea koji je travnju 1908. godine doživio havariju na mulu Krka i potonuo.

Bilo bi lijepo kad bi neka mjerodavna šibenska institucija otkupila je fotografije.

Više  u Volim Šibenik

Iz kategorije: Spomenar