Datum objave: 19. Listopad 2023

GASTRO BAŠTINA / U 19. stoljeću Šibenčani su kuhali slasni brudet od pidoća, pomidora, vina i šake riže

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Riznica povijesne šibenske gastronomije i kulinarstva krije mnoge zaboravljene bisere domaće kužine i recepte koji i danas djeluju moderno, a govore o kretivnosti i hrabrosti šibenskih kuhara i kuharica, napose domaćica. Jedan od takvih recepata je šibenski brudet od pidoća, zamamno i ukusno malo jelo koje se kuhalo na maloj vatri, a u kojem se guštalo „i na toplo i na ledeno”. Recept potječe iz 19. stoljeća no bez problema bi mogao ući u bilo koju suvremenu kuharicu koliko je svjež, lucidan i originalan. Prema tom receptu šibenski brudet od pidoća kuha se ovako:

Na 2 dl ulja omekša se na mlađake nakidana veća kapula. Kapulu dok se duši u ulju treba posoliti i podliti s malo vode da sasma omekša, a ne požuti. Kada je kapula sasma udušena na meko na nju se stavi 5 – 6 pomidora s kojih se oguli koža. Pomidore valja protisnuti kroz sito većeg oka ili nožem sitno usitniti. Za pomidorama se u teću ulije čaša bijelog vina, bićerin maraštine (ili kućarin cukra ako se nema maraštine) i dva tri nasitno narezana češnja luka. To se sve kuha na lagano dok pomidore ne puste sok, a onda se uspe šaka riže.
U drugoj teći ili prsuri nasuvo i na vruće stave se pidoće da se pod poklopcem otvore i puste more iz sebe. Tim se morem podliva ona riža koja se kuva u pomidorama. Kada je riža skoro gotova stavi se unutra očišćenih pidoća koliko se ima, ali ne previše. Tek se tada brudet soli ako soli treba i pospe se s malo tučena papra. Jede se i na toplo i na ladno, a služi se fetom kruva.

Iz kategorije: Spomenar