Sidebar Menu

Datum objave: 11. Prosinac 2019

60 GODINA VEGETE / Šibenski vršnjaci "Vegete" su kino "Odeon", Medicinska škola, neboderi i "Slobodna plovidba"

Stanko Ferić
Stanko Ferić

"Vegeta", najpoznatiji hrvatski proizvod i omiljeni dodatak jelima slavi 60. rođendan. "Vegeta" je pod imenom "Vegeta 40" rođena 1959 godine. Njena majka je "Podravkina" inovatorica Zlati Bartl, a ta njena skladna kompozicija suhog povrća i začina promijenila je ime 1971. godine kada je postala samo "Vegeta" bez broja 40. Postala je popularna odmah, a može se pohvaliti s dva nesvakidašnja podatka iz svoje duge, bogate i uspješne karijere. Bila je jedini dodatak jelima koji je imao status konvertibilne valute u zemljama bivšeg istočnog bloka pod patronatom upokojenog SSSR-a Europe. Osim toga bila je jedini dodatak jelima koji je imao svoju vlastitu televizijsku emisiju. Bile su to popularne "Male tajne velikih majstora kuhinje" s voditeljem Oliverom Mlakarom i kuharom Stevom Karapandžom.

Šibenski vršnjaci "Vegete" su kino "Odeon", Medicinska škola, te plavi i crveni neboder, prvi neboderi Dalmacije te brodarska tvrtka "Slobodna plovidba". Kino "Odeon" bi uskoro trebalo uskrsnuti obnovljeno i pomlađeno, Medicinska škola postojana je i ugledna srednjoškolska obrazovna institucija, neboderi se za šezdesetogodišnjake sasvim dobro drže, a "Slobodna plovidba", nekada ponos Šibenika, već odavno je pokojna i živi još samo u sjećanjima.

Iz kategorije: Nostalgija

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.