Datum objave: 16. Listopad 2018

NA DANAŠNJI DAN - Šibenski prijepori oko dva braka ruskog pjesnika Jesenjina

Diana Ferić
Diana Ferić

Podjele među Šibenčanima izazvala su različita mišljenja intelektualaca i ljubitelja lijepe književnosti o dva braka ruskog pjesnika Sergeja Jesenjina. Šibenčani se ne mogu dogovoriti je li njegov brak s plesačicom Isidorom Duncan još važeći iako je u godinama prije smrti živio s Sofijom Andrejevnom Tolstoj, unukom velikog ruskog pisca Lava Tolstoja.

Dio Šibenčana, a riječ je uglavnom o onima koji ne preferiraju Jesenjinovu poeziju, smatraju da je taj veliki pjesnik i nježni romantik zapravo nevaljalac, prevarant i razbojnik kojem treba suditi za bigamiju koja je u Kraljevini Jugoslaviji kao i u Sovjetskoj Rusiji zabranjena. S druge strane su obožavatelji Jesenjinovih poetskih djela koji su uvjereni da je pjesnik svoj brak s Isidorom Duncan poništio tj. da se od nje razveo krajem 1925. godine te da je njegov brak s Sofijom Andrejevnom zakonit i neupitan.

Pred kavanom "Medulić" gdje se osim o šahu vode najveće rasprave o političkim i književnim pitanjima došlo je do znatnog razdora jer se umiješala i treća strana koja je mišljenja da je nakana sovjetske vlasti o proglašavanju nevažećim Jesenjinovog braka sa Sofijom Aleksandrejevnom opravdana. Oni naime tvrde da imaju informacije da je Jesenjin Sofiju Aleksandrejevnu oženio 13. listopada 1925. godine, a da se od Isidore Duncan službeno rastao 18. listopada 1925. godine što znači da je u brak sa Sofijom stupio dok je još bio u zakonitom braku s Isidorom. Po toj računici ispada da  je Jesenjin bio još pet dana u braku s Isidorom kada je oženio Sofiju.

Pale su i oklade kako će u Jesenjinovom slučaju presuditi sud Sovjetske Rusije. Izgubili su oni koji su se kladili da će sud poništiti Jesenjinov brak sa Sofijom, a nisu dobili ni oni koji su se kladili da će biti priznata rastava s Isidorom Duncan.

Prema vijestima koje su iz Rusije stigle u Šibenik na današnji dan 16. listopada 1927. godine sud je doduše potvrdio da sovjetski zakoni ne priznaju istovremeno postojanje dvaju brakova, no u ovom je slučaju odlučio da ne pridaje važnost formalnostima nego da će uvažiti stvarne prilike jer je rasprava izlišna budući da su spisi o braku Jesenjina i Isidore nestali iz sudskog arhiva.

Rasprava o dva braka Sergeja Jesenjina vodila se u Šibeniku i Sovjetskoj Rusiji dvije godine nakon pjesnikove smrti. Jesenjin je naime umro 3. prosinca 1925. godine nepuna dva mjeseca nakon što je oženio Sofiju Andrejevnu.

S američkom plesačicom Isidorom Duncan koja je od njega bila starija 18 godina bio je u braku u Americi godinu dana od 2. svibnja 1922. do svibnja 1923. godine no čini se da po povratku u Rusiju nije donio dokaze o razvodu nego je tek 1925. godine kada je napustio glumicu Augustu Miklashevskayu i pjesnikinju Nadeždu Volpin s kojom je imao sina, da bi se oženio Sofijom Andrejevnom, formalno i u Rusiji poništio brak s Isidorom.

Rasprava o Jesenjinovim brakovima završila je, prema zapisima pronađenim u ostavštini šibenskog novinara Manfreda Makale, čitanjem Jesenjinove pjesme "Doviđenja, prijatelju, doviđenja" koju je navodno napisao vlastitom krvlju kada si je, već potpuno psihički rastrojen, u hotelskoj sobi prerezao vene.
 

Video

Iz kategorije: Nostalgija