Datum objave: 25. Studeni 2020

DAN BORBE PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA / Kazališna udruga "Virko" predstavom "Rupa u glavi" pridružila se borbi protiv nasilja nad ženama

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Dramska udruga "Virko" predstavom "Rupa u glavi", ostvarenom u sklopu projekta Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske "Lily - progovori", pridružila se borbi protiv nasilja nad ženama. Scenarij je napisao dramski pedagog Sergej Mioč, a režiju potpsuje Željko Petreš. U predstavi igraju šibenski srednjoškolci, članovi Dramske udruge "Virko". Predstava je  izvorno je pripremljena za izvedbu u kazalištu pred publikom no zbog aktualnih epidemioloških mjera to nije moguće pa je predstava snimljena i sada je dostupna online. Riječ je o zahtjevnom dramskom tekstu kojeg su glumice i glumci iz "Virka" sjajno odigrali. Zašto je pokrenut projekt "Lily" i kako se Hrvatska bori protiv nasilja nad ženama u ovom filmu osobno objašnjava Ivica Kostanić načelnik Policijske uprave šibensko - kninske.  

Film prikazujemo u sklopu Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama koji se u svijetu obilježava 25. studenoga u znak sjećanja na dan 1960. godine kada je sestre Patriu, Minervu i Mariu Teresu Mirabal u Dominikanskoj Republici brutalno dao ubiti diktator Rafael Trujillo. Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama započinje svjetska kampanja aktivizma protiv nasilja nad ženama koja završava 10. prosinca, na Međunarodni dan ljudskih prava, čime se naglašava da je nasilje nad ženama kršenje temeljnih ljudskih prava.

Procjenjuje se da svaka treća žena u svijetu trpi neki oblik nasilja i to najčešće od osobe iz svoje najbliže okoline, najčešće partnera. U Hrvatskoj se svakih 15 minuta fizički zlostavlja jedna žena. Podatci su djelomično točni i zapravo umanjeni jer većina nasilja ostaje neregistrirana.

Obilježavanjem 25. studenoga u svijetu se nastoji podići svijest i senzibilizirati javnost na ovaj problem kao oblik neprihvatljivog društvenog ponašanja. O problemu nasilja nad ženama treba javno govoriti, a društvo i institucije koje se bave ovim problemom treba potaknuti na međusobnu bolju suradnju i aktivnosti da bi svima osigurali život bez nasilja i diskriminacije.
Ministarstvo unutarnjih poslova, uz podršku Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova i drugih partnera osmislio je projekt „Lily“ koji asocira na ime sutkinje Općinskog suda u Zagrebu, koja je ubijena 22. rujna 1999. godine. Počinitelj je tada vatrenim oružjem, tijekom brakorazvodne parnice, ubio spomenutu sutkinju, svoju suprugu i njenu odvjetnicu te teško ranio zapisničarku. Projekt „Lily“ ima multimodularni karakter te se, kroz niz aktivnosti, kontinuirano provodi od 10. lipnja 2019. godine s ciljem umrežavanja državnih tijela, organizacija civilnog društva, pravnih osoba i drugih društveno odgovornih subjekata, kako bi koordinirano pronašli zajednički odgovor u sprječavanju svih oblika nasilja nad ženama.

 

Video

Iz kategorije: Multimedia

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3