Datum objave: 26. Travanj 2024

60. ROĐENDAN ŠIBENSKOG ROCK AND ROLLA / Izložba i koncert u čast 60-te obljetnice šibenskog rocka i rockera od kojih je sve krenulo

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Izložbom „60 godina rock and rolla u Šibeniku” sinoć je u klubu Azimut počela dvodnevno obilježavanje 60-te obljetnice šibenskog rock and rolla i pobjede rock kulture u Šibeniku šezdesetih godina 20. stoljeća. Izložbu su otvorili Vojmir Roša, predsjednik Podružnice Hrvatske glazbene unije Šibenik i Stanko Ferić, autor izložbe i kroničar rock povijesti Šibenika. Među uzvanicima na svečanosti u Azimutu bili su začetnici rock glazbe i rock kulture u Šibeniku bubnjar prvih šibenskih rock bendova Nikica Šprljan i pjevač Igor Gulin te gotovo sviu članovi bendova ključnih za nastanak i razvoj rocka u Šibeniku „Polarisa” i „Pauka”. Osim povijesnih fotografija s prvih javnih nastupa šibenskih rock bendova od kojih je većinu snimio prvi šibenski rock novinar i fotograf Joško Čelar, bili su izloženi i instrumenti koje su koristili rani šibenski rockeri te prva šibenska električna gitara koju je dizajnirao i izradio Mojmir Martin. Izložba „60 godina rock and rolla u Šibeniku” bila je poligon za najavu i predstavljanje projekta stvaranja šibenske rock enciklopedije odnosno požbenski, enŠIklopedije.

-Na počeku ove velike priče bili su „Mjesečari” koji su se okupili i počeli koristiti elektrificirane klasične gitare 1962. godine. Iste godine okupljaju se i „Magneti” kao prvi klasični rock bend, - kazao je Ferić koji je slikovito prikazao 1962. godinu kao godinu rock ustanka u Šibeniku, 1963. godinu kao godinu velikih bitaka šibenskih rockera za pravo na postojanje i proboj nove glazbe, mode i svjetonazora u okoštali socijalistički sustav te 1964. godinu kao godinu pobjede i pune afirmacije rock glazbe, mode, umjetnosti i sloboda u Šibeniku.
-
„Magneti” su bili ti koji su donijeli novi zvuk i novu glazbu u grad u kojem su već od 1960. godine komunistički režim ljutili i zbunjivali plesači twista u ozloglašenim šibenskim tvistilištima u kojima socijalistička omladina veselo tvistuje umjesto da pleše ideološki podobne valcere i tango. Predvodnik te pretpovijesti rock and rolla, kazao je Ferić, bio je Ante Šupuk, graditelj prvog šibenskog i dalmatinskog juke boxa, vlasnik prvog suvremenog kafića, kasnije i gradonačelnik Šibenika, a u to vrijeme sjajni plesač twista. Dodatni udar komunističkim ideološkim kultovima i kulturnim idealima, 1960. godine zadali su trubač Joško Tambača, koji u Šibenik donosi avangardni jazz Milesa Devisa i Dizija Gilespija, pjevač Ljubo Lučev koji po uzoru na američke „The Platterse” osniva domaći ritam i blues vokalni sastav „Univerzal”, koji nastupima na skalama katedrale sv. Jakova prosvjećuje Šibenčane doo wop glazbenim stilom i gitarist Joško Stošić Ćorda koji kao strastveni jazzer podučava prve bendove kako se svira rock and roll.
Plima nove glazbe i nove kulture nezaustavljivo
je rasla. U veljači 1962. godine šibenska mladež na Poljani ispred Domu JNA cupka u ritmu rock pjesme „Pitagora” Adriana Celentana koju je na hrvatski preveo Arsen Dedić, a resko pjevala prabaka hrvatskog rocka Gabi Novak. Šibenski list” (s negodovanjem i nelagodom) izvještava da se „iz Gimnazije čuju zvuci rock and rolla”. Iduće, 1963. godine „Magneti”, koji još sviraju na običnim gitarama na koje su „nalijepilikojekakve „magnete” iz telefonski slušalica i sličnih naprava, šire prostor rock glazbe i rockerskih svjetonazora. 2. veljače 1963. godine „Magneti” kao prvi šibenski i dlmatinski rock bend, u Domu JNA imaju svoj prvi javni nastup, već 8. ožujka sviraju na omladinskom plesu u DIT-u, a 14. travnja imaju povijesni nastup u Kazalištu. U drugom dijelu koncerta, kako izvještava prvi šibenski rock kroničar i fotograf Joško Čelar, sviraju blues & twist repertoara, te prate pjevače Joška Lovrića i Mišu Kovača. Već tim činom, nastupom Kazalištu hramu visoke kulture, „Magneti” legaliziraju i etabliraju rock glazbu u javnom i kulturnom životu Šibenika te stvaraju uvijete za stvaranje šibenske rock scene (tada jedine u Dalmaciji) i veliku eksploziju rock kulture u Šibeniku koja će odjeknuti 1964. godine i donijeti goleme promjene u svim sferama života. „Magneti” 1964. godine postaju pravi rock bend. Više ne sviraju na improviziranim instrumentima nego na pravim električnim gitarama. Prvi ples s pravim električnim gitarama i pojačalima „Magneti” sviraju 7. veljače 1964. godine u Gimnaziji, a već sutradan 8. veljače sviraju na velikom šibenskom Omladinskom plesu. U ožujku 1964. godine „Magneti” nastupaju na Plesu električara i maturalnom plesu Medicinske škole, a 28. ožujka kao prvi šibenski rock sastav nastupaju izvan Šibenika - gostuju na maturalnom plesu u Zadru. Uz ljetni angažman na kupalištu Martinska, „Magneti” sviraju i na terasi restorana „Dubravka” na Šubićevcu te predvode prvu veliku šibensku invaziju rock and rolla i moderne glazbe, ali i nove mode, novih svjetonazora i novih sloboda. Te 1964. godine u Tisnom se okupljaju „Crveni ferali”, a na Murteru bend „Crni trpovi” pa Šibenik i tadašnja šibenska općina već imaju snažnu rock scenu. Rock otpadnici i nepoželjni socijalistički elementi skloni „trulom Zapadu”, nazivani čupavcima, urlatorima, električarima, padavičarima i drugim pogrdnim imenima, hrabri tinejdžeri koji su do 1964. godine sricali prve taktove nove glazbe na improviziranim gitarama uključenim na gramofonske ulaze radio aparata, zavladali su Šibenikom, postavili temelje slobode duha, glazbe, plesa, mode, umjetnosti pa i ljubavi. 1964. godine Šibenik je priznao pobjedu rock revolucije i prihvatio rock kulturu kao pokret, umjetnost i životni stil buntovništva, revolta i rušenja tabua.

Prostor koji su stvorili „Magneti” nakon što s njima u Grupu Mi stopljeni „Mjesečari”, odlaze iz Šibenika u Zagreb, ispunjava drugi udarni val, „Polaris” i „Pauci”, grupe koje sviraju zreli klasični rock, a traju i danas. Kao živi spomenici stvaranja novih vremena i nove kulture (ne samo) u Šibeniku „Polaris” i „Pauci” svirat će večeras u klubu Azimut.

-Šibenik je pratio svjetske trendove – kazo je Vojmir Roša -U to vrijeme neke skladbe koje sam prvi put čuo sam od šibenskih bendova, a tek kasnije su se našle na pločama. Recimo prvi put sam čuo "Nights im white saten" od Polarisa. Šibenski bandovi Polarisi, Pauci, Magneti pratili su svjetske trendove. Polarisi su danas jedini živući, pravi rock and roll band. Nasljednici su bili Pauci, a nasljednici Pauka Stopovci koji su kratko trajali. Prednost tog vremena je bila ta što su ti bandovi imali gdje svirati. Današnji mladi kvalitetni bandovi u Šibeniku to nemaju. Imali su i vjernu publiku. Polarisi su četiri godine držali plesove, MI-ovci pet godina, Pauci tri s unaprijed plaćenim kartama. Publika je unaprijed znala solo dionice. Trebamo odati priznanje njima, ali i onima koji nisu rockeri - Arsenu Dediću, Vici Vukovu, Miši Kovaču, Ivi Pattieri, Mariju Ušiću, Zdravku Škenderu, Ljubi Lučevu jer oni su od Šibenika napravili grad glazbe. Šibenik je imao specifičan status u bivšoj državi. Recimo najkvalitetniji rock and roll band bivše države, grupa Time, imala je prvi javni nastup upravo u Šibeniku, 27. siječnja 1975. godine, a predgrupa su im bili Pauci. A znate zbog čega su izabrali Šibenik? Rekli su da im je Šibenik najvažniji jer ako prođu u Šibeniku proći će bilo gdje drugdje. Šibenik je imao taj status i nije ga još izgubio Trebalo je za to puno raditi. Tada nije bilo pojačala. Sviralo se s radio prijemnicima. Danas su pojačala svugdje oko nas, a sva isto zvuče.Drago mi je da danas možemo reći da je u Šibeniku itekako bilo rock and rolla i da je ostavio pečat do danas. Koliko je Šibenik bio privržen toj glazbi pokazuje i jedna anegdota. U Šibeniku je 1970. godine održana prva gitarijada, istog dana kada se igralo prvenstvo u košarci za svjetskog prvaka između SAD-a i Jugoslavije. Mislili smo da na Gitarijadu neće nitko doći, a na kraju se nije moglo ući u dvoranu koliko je bilo ljudi. Instrumenti su bili ukradeni, kako smo mi to zvali, posuđeni, a glavni organizator te posudbe je bio San Vuletin, kasnije dugogodišnji predsjednik Županijskog suda u Šibeniku. On je bio glavni organizator, a mi smo bili pomoćna radna snaga. Ja sa ukrao bubanj Jasminu Stavrosu. A tu gitarijadu je omogućio Savez socijalističke omladine pod patronatom Komiteta koji su shvatili da im je to bolje i da time imaju mlade pod kontrolom i to je bila prekretnica. Rock and rol postaje u Šibeniku službeno priznat.

Foto: Danijel Ferić 

Iz kategorije: Kultura