Datum objave: 23. Kolovoz 2021

JOŠ JEDNA IZLOŽBA JAGODE SABLIĆ / Skradinjani i njihovi gosti od danas uživaju u lutkama Jagode Sablić koje "pričaju dječje snove"

Diana Ferić
Diana Ferić

Već prepoznatljive  lutke koje je izradila šibenska spisateljica za djecu  i umjetnica Jagoda Sablić  ugostio je Skradin. Danas je  u organizaciji TZ Grada Skradina, u Društvenom centru, otvorena izložba pod nazivom "Lutke pričaju dječje snove" na kojoj su brojne lutke iz Jagodine radionice - poznati i manje poznati likovi iz bajki, crtanih filmova i narodnih priča, ali i one proizašle izravno iz njezine mašte. 

 
"TZ Grada Skradina  na čelu s direktorom Damirom Nakićem  koji je pratio moj rad prepoznao je njegov  značaj  s naglaskom  naglaskom na  mom lutkarskom radu  i predložio mi je da postavim  izložbu u jeku turističke sezone u gradu,  u suradnji s gradonačelnikom  Skradina, gospodinom Brajkoviće, O tome da  je to  to bio pun pogodak..svjedoči današnje otvorenje izložbe pod naslovom Lutke pričaju dječje snove.... Stvorio se dugi red stranih i domaćih turista koji su čekali otvaranje ove izložbe. Velika dvorana Društvenog centra Skradin postala je čarobna priča legendi..bajki..crtića"; kazala nam je umjetnica.
 
 Lutke Jagode Sablić tako su se probudile su  iz dvogodišnjeg pandemijskog sna i ponovno djeci i odraslima pričaju svoje priče, među ostalima o  kapetanu Kuki,  Nigdjezemskoj, gusarima, legendu o Krk i,  o kneginjama, princu Hrvoju,  Legende o vješticama iz Ogulina, priče o Leteće medvjediće i mnoge druge. Pozornost  plijeni i multikulturalnost i multietničnost izložbe na kojoj su zastupljene lutke svih rasa i boje kože.  Riječ je o ručno, maštovito izrađenim lutkama u različitim tehnikama i uglavnom od otpadnih materijala. One su plod Jagodine dječje mašte koja ju očito još nije napustila, a dobro ih prihvaćaju i djeca i odrasli koje vraćaju u bezbrižnost i razdraganost djetinjstva.
 
To  je sedma izložba lutaka Jagode Sablić, a za njih je napisala i  četiri predstave . Njezine lutke hvale i kazališni znalci. "Kad sam se malo dulje i dublje zagledao u Jagodine lutke imao sam dojam da mi svaka želi ispričati svoju zanimljivu priču. Iz te priče neminovno bi se mogla roditi i predstava. Možda tu ima i moje profesionalne deformacije ali svakako su glavni krivac za poziv na tu kazališnu igru one, lutke sa svojim šarmom, osobnostima, intrigantnim tajnovitostima, jednostavne, ali pune unutarnje i vanjske ljepote", napisao je redatelj Dražen Ferenčina. "Sve što radi, radi cijelim svojim biće, zaneseno i strastveno. Ta ljubav, kreativnost i razigranost održavaju se i na njezinim lutkama", kazala je o Jagodinom radi Sara Lovrić Caparin, a poznati redatelj koji radi i lutkarske predstave Zoran Mužić ističe kako su "zanimljiv i vrijedan rad su Jagodine lutke, posebno boje koje su na njima usklađene". 
Jagoda čvrsto vjeruje da će i ona sa svojim lutkama konačno pokrenuti ono što je san mnogih Šibenčana - da Šibenik ponovno dobije lutkarsko kazalište. 
 
 
Autorica izložbe Jagoda Sablić rođena je 1955. godine u Šibeniku gdje je završila gimnaziju, a potom pravo na Pravnom fakultetu u Splitu. Piše za djecu i mlade ilustrira, izrađuje lutke i oslikava.
Iz kategorije: Kultura