Četvrtak, 11 Listopad 2018 12:47

Konzervatori otkrili nepoznatu i zaboravljenu crkvicu u vodičkom zaleđu

Napisala: 
Konzervatori otkrili nepoznatu i zaboravljenu crkvicu u vodičkom zaleđu

Šibenski konzervatori dr. sc. Ivo Glavaš i Dijana Bolanča su, na poticaj i prema informacijama don Olega Petrovića, župnika Župe Njivice i voditelja Biskupijskog arhiva otkrili i obišli posve zaboravljenu crkvicu na lokalitetu Kovća u vodičkom polju.
u Kovči u vodičkom polju.
Crkvica je jednostavna, gotovo kvadratna dimenzija 4,50 x 5,20 metara bez vanjske apside. Nije poznata u znanstvenoj i stručnoj literaturi.
„Zanimljivo je da crkvica nije bila prikazana niti na najstarijem austrijskom katastru niti austrijskim topografskim kartama što znači da je bila već početkom 19. stoljeća napuštena.Teško je bez dodatnih istraživanja reći nešto više o tome kad je crkvica sagrađena, ali načelno se, vjerojatno, radi o objektu iz vremena poslije Osmanlija.
Radi se o rijetkom nalazu posve zaboravljenog sakralnog objekta jer su manje-više svi podaci o crkvama u Šibensko-kninskoj biskupiji poznati. Zato je ovo otkriće izuzetno“, ističe dr.sc. Ivo Glavaš.
 

Objavljeno u Kultura i zabava
Više u ovoj kategoriji:

ČASOPIS VOLIM ŠIBENIK

 

MOK.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda mok.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se!