Sidebar Menu

Datum objave: 10. Srpanj 2017

Šibenski plesni festival donosi atraktivne plesne programe i radionicu tanga na 4 šibenske pozornice

Diana Ferić
Diana Ferić

Ovogodišnji, 7. Šibenik Dance Festival, koji će se održati od 24. do 29. srpnja otvorit će na tvrđavi svetog Mihovila balet 'Na Putu' - najistaknutijeg makedonskog plesača i koreografa Igora Kirova u izvedbi baleta HNK Split. Festival će se održavati na četiri najatraktivnije šibenske pozornice – na trgu između katedrale i Gradske vijećnice, u HNK Šibenik te na tvrđavama sveti Mihovil i Barone. Jedna od njegovih kvaliteta je da potiče suradnju između šibenskih kulturnih institucija pa su tako na današnjoj konferenciji za novinare, na kojoj je taj festival najavljen, uz dogradonačelnika Šibenika Danijela Miletu i direktora Turističke zajednice Grada Šibenika , koji Festival od prvog dana i financijski podupiru, bile i Maja Trlaja, ravnateljica HNK Šibenik i Gorana  Barišić Bačelić, ravnateljica Javne ustanove Tvrđave kluture. Svi oni su pohvalili Šibenik Dance Festival i njegovu organizatoricu Zoranu Mihelčić za to što u Šibenik dovodi vrhunske plesne programe koji obogaćuju i turističku ponudu i kulturnu scenu, ali i zbog toga što taj festival ima i edukativni dio te mladima približava ples kao umjetnost.

 

Novost ovogodišnjeg festivala je tango - najsenzualniji od svih plesova u skupini društvenih plesova. Tijekom trajanja SDF održavat će se i plesna radionica za početnike i iskusne plesače pod stručnim vodstvom plesnog para : Zagrepčanke Šibenskog porijekla Lucije Lovrić i Rafaela Ramireza, argentinskog plesača s dugogodišnjim plesnim iskustvom. U bogatoj Ramirezovoj karijeri jedna se zanimljivost posebno ističe, a to je kako je kao instruktor tanga pripremao Madonnu u filmu 'Evita'.
Majstori ove plesne tehnike, osim tjednih radionica, na zatvaranju festivala će održati veliki plesnjak na kojem će sudjelovati najmanje 25 parova majstora ove plesne tehnike.
Lucija Lovrić svoje će vještine pokazati i kao pratnja vokalno instrumentalnom sastavu 'Libercuatro' iz Beograda.

 

“Krenuli smo... A gdje? A zašto?“ – pita se Igor Kirov. “Idemo tamo kamo nas put nosi, gdje nas tišina nepoznatog zove... da osjetimo drugi miris, da dodirnemo neko drugo tijelo, da otkrijemo neki drugi zvuk... i da opet putujemo. Uzimamo sa sobom svoj dom i toplinu. Sanjamo da bi jednog dana opet mogli SPAVATI... i maštati... Ali nemir u nama sve je VEĆI i JAČI. Proganja nas i ni trenutka nam ne dopušta da sklopimo oči i stignemo tamo kamo bismo htjeli... tamo gdje je miris drugačiji, gdje postoji SAN!“ – tako o baletu „Na putu“ s Bachovom glazbom kaže koreograf Igor Kirin. Zorana Mihelčić je danas naglasila kako je riječ i klasičnoj glazbi, ali da predstava korespondira i s onima koji nisu skloni klasici i klasičnom baleru.
Plesno, riječ je o 32 duže ili kraće sličice koje nose priču u kojoj svatko ima svoju, posebnu "crvenu liniju" i svatko na svoj način traži mir u sebi kako bi iz nesanice izašao. 17 ljudi, 17 stolica, dva zida i jedan cilj...traganje za svojim snom! Balet počinje i završava arijama, između kojih je 30 varijacija teme čiji se ritam i tempo stalno mijenjaju.

 

I ovog će puta, nakon svečanog otvorenja, festivalom proplesati brojni istaknuti umjetnici iz regije.

 

Jedna od najiščekivanijih predstava festivala je i ' Room N°7' – koju će izvesti &MDance Company, 25.srpnja na tvrđavi Barone. Ova interesantna predstava bavi se tematikom voajerizma našeg svagdašnjeg, inspiriranog pričom o Geraldu Foosu, Amerikancu koji je 1966. godine kupio motel na čijim je stropovima izbušio rupe i promatrao svoje goste punih trideset godina, svjedočeći između ostalog i ubojstvu koje nikada nije prijavio. Koncept i koreografiju potpisuju Dance Company &M i Judita Franković, dok je balet majstor Almira Osmanović. ' Room N°7' trailer: https://www.youtube.com/watch?v=5RbCCMYrfQM

 

U petak 28.srpnja na pozornicu SDF-a stiže Balkan Dance Project – međunarodna plesna platforma koja spaja mlade, uspješne i perspektivne koreografe, plesače i ostale umjetnike iz Hrvatske, Srbije, Makedonije, Slovenije, te Bosne i Hercegovine. Projekt promovira suvremeni ples diljem regije. Osnivači su makedonski koreograf Igor Kirov, srpski koreograf Aleksandar Ilić te slovenska plesačica Mojca Majcen. Stižu s predstavom 'Vol.2.' – sastavljene od dva dijela: '1.The Cube.Undold.' – čiju koreografiju potpisuje Igor Kirov, te '2.After Sonets' –koreografa Aleksandra Ilića.
Video: 1.The Cube.Untold: https://www.youtube.com/watch?v=FBMilOc0JE8
2.After Sonets: https://www.youtube.com/watch?v=0DLYWF_XAvI

Iz kategorije: Kultura

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.
Saznaj više Prihvaćam