Datum objave: 06. Prosinac 2016

Šibenčani jedva dočekali film "Ne gledaj mi u pijat":Brutalno realističan i dojmljiv

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibensku premijeru filma „Ne gledaj mi u pijat“ Šibenčanke Hane Jušić koji je sniman u Šibeniku Šibenčani su jedna dočekali pa nije čudno što su zbog velikog zanimanje večeras bile dvije projekcije u šibenskom kazalištu koje je zamijenilo kino dvoranu.

 

Dugo je trajao pljesak kojim su gledatelji nagradili akter tog fantastičnog filma dio kojih ih je na kraju i pozdravio i to redateljica i scenaristica Hana Jušić, producentica, montažer glavna glumica Arijana Čulina te šibenske snage koje glume u filmu – Mate Gulin,Jakov Bilić, Franka Klarić i Željana Kostanić, a na pozornici im se pridružio i producent šibenskog kazalište Željko Kaloper Keke koji je bilo vrlo bitan u organizaciji snimanja.


Film govorio o 24 – godišnjoj Marijani koja živi u disfunkcionalnoj obitelji u skučenom stanu s agresivnim i dominantnim ocem, neodgovornom i grubom majkom te pomalo retardiranim bratom. Unatoč tomu što joj je takav život mučan i što bi se mogla osamostaliti jer je zaposlena ona ostaje u tom bijednom miljeu. Netipična je djevojka jer nema prijatelja, ne izlazi s društvom.

 

Nakon što dominantni otac doživi moždani udar ona preuzima ulogu glave obitelji i to joj otvara mogućnosti da okusi slobodu. Počinje istraživati svoju seksualnost i iskušavati vlastite granice, pomičući ih sve dalje. Na kraju odlučio otići u Zagreb, ali vrlo brzo tek što je autobus izašao iz grada odustane.
U filmu je sve neugledno i ružno od stana u kojem živi Marijanina obitelj do kadrova Šibenika.Nema niti jedne lijepe scene, kako je primjetio i Boris Homovec.Svi likovi su lišeni emocija, grubi su i neugodni jedna prema drugome, ali ipak ostaju zajedno.

 

Gledatelji s kojima smo nakon prve projekcije razgovarali ishvalili su film,a u njemu su prepoznali ružnu svakidašnjicu s kojom s danas mnogi susreću. „ Čudesno je kako je te teške životne situacije, tu težinu života Hana prikazala na pitak način“, komentirala je Maja Trlaja, ravnateljica šibenskog kazališta koja je ponosna i na doprinos koji su u tom film,u dali šibenski kazalištarci. Đina Grbin je komentirala kako ju je film jako dojmio i kako je u liku Marijane prepoznala mnoge djevojke koje žive u Šibeniku-

Uz Miu Petričević dominantna u filmu je Arijana Čudina koja je odlično iznijela lik greze i bezosjećajne majke koja je u filmu fetiva Šibenčanka. Ogoljena do kože, bez trunke šminke i potrebe da se svidi, sa svim svojim borama, nečistom kožom sa svojim komentarima osvojila je gledatelje. Jednako su u svojim ulogama uvjerljivi i otac Zlatko Burić i brat Nikša Butijer tako da se u nekim trenutcima čini da gledate dokumentarc.

Prije prve projekcije gledatelje i aktere filma pozdravio je šibenski gradonačelnik Željko Burić koji je zahvalio Hani Jušić zbog toga što svojim filmom promiče Šibenika, a taj se film, kao dio kulture, kazao je, odlično uklapa u kulturni uzlet koji Šibenik doživljava..

Fiilm "Ne gledaj mi u pijat" dobio je do sada pet međunarodnih nagrada.

   

Iz kategorije: Kultura