Datum objave: 11. Studeni 2016

Slavni arhitekt Ivan Vitić stigao u Šibeniku u novom svjetlu - kao vrstan slikar

Diana Ferić
Diana Ferić

Poznatog arhitektu, Šibenčanina Ivana Vitića šibenska publika upoznala je večeras i kao vrsnog slikara. U povodu 950. Obljetnice prvog pisanog spomena Grada Šibenika u Muzeju grada Šibenika otvorena je izložba koja sadržava 40 – tak njegovih slika rađenih u različitim tehnikama od akvarela, pastela i flomastera do ulja na platnu.

 

Nižu se prizori narančastih i žutih maslinika koji kao da su pregorjeli pod silnom vrućinom, načičkanih dalmatinskih kućica podno brda i kristalno plavog neba, lokalnih crkvica i uskih trgova, naslikanih u tehnici drvenih bojica, flomastera i pastela, na školskom bloku broj 5.

 

Otvarajući izložbu Ivica Poljičak, predsjednik Organizacijskog odbora proslave 950. Obljetnice prvog pisanog spomena Šibenika podsjetio je na to što je Vitić sve napravio u arhitekturi, a o njegovom likovnom radu govorila je Anita Travčić kustosica šibenskog muzeja.

 

Ocijenila je da Vitićev slikarski opus ne zaostaje za njegovih arhitektonskim dostignućima. „Vitićeve radove u arhitekturi karakteriziraju geometrijske, čiste forme dok njegove slike pršte bojama, dok su zagorski pejsaži naslikani pejsaži u zagasitijim bojama i odišu melankolijom“, kazala je. Podsjetila je i na to da je Ivan Vitić bio je veliki frajer, šezdesetih je godina vozio Alfa Romeo, jedan od prvih u ovom dijelu svijeta, gotovo se uvijek fotografirao s cigaretom u ruci. Nadimak mu je bio Giovanni. Izbacili su ga iz gimnazije zbog nestašluka pa je u Sinju završio privatnu školu. U slobodno se vrijeme ovaj potomak šibenske brodarske obitelji vozio brodom koji je dao graditi u Engleskoj.

 

Njegovo je likovno stvaralaštvo bili zapostavljeno, a tu grešku je ispravio stručni časopis Oris, na poticaj umjetnikovog sina, također slikara, kada su sklopu Dana Orisa u Umjetničkoj galeriji u Dubrovniku otvorili izložbu crteža Ivana Vitića.

 

Otkrivanje slikara Vitića jedan je u nizu događanja kojim Šibenik u povodu svoje obljetnice slavi poznate Šibenčane i njihova djela.
 

Iz kategorije: Kultura