Datum objave: 18. Kolovoz 2016

Razgledavanje Kazališta najviše zanima posjetitelje grada, Šibenčani manje zainteresirani

Šibenik News
Šibenik News

Od utorka, 16. kolovoza, zgrada Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku, otvorena je za razgledavanje. Ovo je druga godina zaredom da šibenski Teatar svoja vrata otvara posjetiteljima kako bi se pobliže, a van termina igranja predstava, upoznali s poviješću i pričom kazališne kuće čiji zidovi pričaju brojne lijepe priče. 

 

- Odaziv je prvog dana bio nešto slabiji, ali svaki dan je sve više posjetitelja. Širi se vijest o danima otvorenih vrata tako se iz termina u termin povećava broj posjetitelja. Kazalište će biti otvoreno iduća dva tjedna od 10 do 13 i od 18 do 21 sat - objašnjava djelatnica Kazališta, Ines Nimac. 

 

Kako doznajmo, među posjetiteljima najviše je inozemnih i tuzemnih posjetitelja Krešimirovog grada dok je Šibenčana u neobveznom posjetu kazališnoj kući manje. Cijena razgledavanja iznosi deset kuna, a prije nego što se upute u razgledavanje partera, slikavati na daskama koje život znače te penjati do atrijuma, posjetitelji dobiju brošuru s potrebnim informacijama na tri jezika. 

 

- Dobiju brošuru s informacijama o kazalištu, a i ja sam tu za sva dodatna pitanja. Dolaze i grupe turista sa svojim vodičima. Često bude pitanja, a u startu, odmah na početku zanima ih kad je zgrada sagrađena, tko je autor zastora. Zanimljivi su im i ostatci restauracije koji su ostali vidljivi. Zapravo, dosta ih prvo pita što je zgrada prije nego što uđu unutra - otkriva nam Ines, dodajući da su dojmovi posjetitelja uglavnom pozitivni jer je riječ o malom, ali preslatkom kazalištu. 

 

Akcija kulturnih konotacija nastala u suradnji šibenskog Kazališta, Grada Šibenika i Turističke zajednice traje do kraja mjeseca kolovoza što je izvrsna prilika da se Šibenčani pobliže upoznaju sa kulturnim hramom grada koji nije izgradila nijedna institucija već njihovi preci. 

 

 

Piše: Snježana Klarić

 

 

Iz kategorije: Kultura