Datum objave: 16. Lipanj 2016

FOTO: Za vječno sjećanje:Šibenik odao počast stradalim od kuge u 17. stoljeću

Šibenik News
Šibenik News

Tek stotinjak metara od Pakline, mjesta na kojem su izgarala tijela Šibenčana umrlih od kuge tijekom 17. stoljeća, u srijedu, 15. lipnja, otkrivena je spomen ploča u čast, kako će kazati začetnik ideje, arheolog i fotograf, Željko Krnčević, Šibenčanima koji su nam ostavili grad. 

 

Od ideje do njene realizacije prošla je možda godina dana, a Krnčević, inače član Družbe 'Braća Hrvatskoj Zmaja', Zmajskog stola u Šibeniku koja je postavila ploču, ne krije zadovoljstvo.

 

- Zaista sam zadovoljan što smo tim ljudima, koji su nam ostavili grad, odali počast. Nismo toga ni svjesni, ali to su ljudi koji su nam ostavili katedralu sv. Jakova, palače, crkve, bedeme - priznao je poznati šibenski kulturni djelatnik.

 

Družba 'Braće Hrvatskog Zmaja', Zmajski stol u Šibeniku na ovaj način ne smo da je iskazala poštovanje prema stradalima već se pridružila obilježavanju 950. obljetnice od prvog pisanog spomena grada Šibenika.

 

Spomen ploču postavljenu na početku šetnice u kanalu sv. Ante, u uvali Dumboka, otkrio je don Stipe Perkov, pročelnik Zmajskog stola u Šibeniku, a program je uveličao je Gradski komorni orkestar Šibenik.

 

Uz spomen ploču koju 'nosi' stijena uz drvenu šetnicu, postavit će se dvojezična informacijska tabla za sve one koji budu htjeli znati više, a sve će biti upotpunjeno i zračnim snimkom Pakline kako bi se dobio uvid u točno mjesto posljednjeg dodira stradali s rodnom gradom.

 

 

Piše: Snježana Klarić

 

 

Iz kategorije: Kultura