Datum objave: 30. Kolovoz 2015

Kako su Šarac i Dedić stvorili klapsku šansonu, a Mišo odbio "Djevojku iz moga kraja"

Diana Ferić
Diana Ferić

Zahvaljujući glazbeniku Dušanu Šarcu u današnjoj emisiji „Volim Šibenik“ koju zajednički ostvaruju Radio Šibenik i časopis „Volim Šibenik“ razgovaralo s eo jednom pomalo zanemarenom doprinosu Arsena Dedića hrvatskoj glazbi i baštini, o šibenskoj urbanoj varoškoj pjesmi začetnik koje je upravo tandem Šarac – Dedić.

Još uvijek se rijetko spominje da više od 90 posto svega onoga što danas pjevaju hrvatske klape nije klapska pjesma nego originalni šibenski glazbeni proizvod, šibenska varoška pjesma koju su kao zasebnu i samosvojnu glazbenu vrstu stvorili Arsen Dedić i Dušan Šarac. To je autorska pjesma, napisana za klapu s instrumentalnom pratnjom jer izvorno, klapska pjesma je samo višeglasno pjevanje. Šarac je zove i klapskom šansonom.

Tako je glazba kojom su klape opčinile publiku željnu dobrih vibracija i iskrenih emocija originalni šibenski proizvod koji su, kao novi glazbeni pravac sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća spontano začela ta dvojica poznatih Šibenčana „Arsen i ja smo se družili i iz tog našeg druženja izrasla je i ta varoška pjesma. To je bilo u vrijeme kada smo radili za naše klape „Šibenik“ i „Jadrija“. Među prvima to su bile „Čuvaj je majko moja“ i „Maslina je neobrana“ koju sam jedva ugurao na splitski festival jer je tada bilo nezamislivo da jedna klapa nastupi samostalno. Klape su do tada na festivalima nastupale samo kao pratnja nekog pjevača. U to vrijeme su mene i Arsena napadali kako je to što radimo šund, da to nije izvorna klapska pjesma, ali nas to nije previše diralo. Mi smo nastavili po svom. Danas, u vrijeme, kako je to Arsen lijepo rekao, strahovlade klapa, to je postala normalna stvar, a zaboravlja se što smo on i ja radili prije tridesetak godina, kazao je Šarac, prisjećajući se, s velikom tugom i dubokim emocijama, svog prijatelja i suradnika Arsena Dedića.
U današnjoj je emisiji podsjetio i na to da kako je došao u priliku uglazbiti Šibensku baladu. „Kreste Juras je tu pjesmu napisao za jednog druženja s Mariom Mihaljevićem i dao je njemu da je uglazbi. Te iste večeri se Mihaljević našao i sa mnom i iskreno mi kazao: pogledaj ovaj izvrstan Krstin tekst. Zaista bi bio grijeh da tu pjesmu uglazbim ja kao Slavonac, evo je tebi, ti ćeš to sigurno napraviti bolje.“, otkrio je Šarac.
Prisjećajući se suradnje s Arsenom Dedićem prisjetio s još jednog gotovo nepoznatog detalja vezanog za čuvenu Arsenovu pjesmu „Djevojka iz moga kraja“. Tu je pjesmu Arsen napisao za Mišu Kovača koji je u o vrijeme živio u Tribunju i zamolio Šarca da mu je pokaže. „Mišo je počeo čitati i bio je oduševljen tekstom od refrena, ali je shvati da refren nije to što njemu odgovara i vratio je pjesmu. Kada sam to kazao Arsenu on se naljutio i odgovorio kako je to zadnja pjesma koju je za njega napisao. Gotovo da bi tako i bilo da nedavno nije napisao „Lišće s iste grane“ koju su izveli zajedno“, kazao je Šarac.
Emisija „Volim Šibenik“ zvučna je logistika projekta izbora 100 najljepših šibenskih pjesama svih vremena koji je pokrenuo časopis „Volim Šibenik“ u ožujku ove godine, a na prva tri mjesta prema glasovanju koje se provodi na kuponima koje objavljuje taj časopis, e mailom i u emisiji Volim Šibenik“, na prvom mjestu je „Šibenska balada“, druga je „Kuća pored mora“, a treća „Zvona moga grada“.
 

Iz kategorije: Kultura