Datum objave: 16. Siječanj 2014

Lešo meso s pire krumpirom i šalšom od pomidora

Rudolf Štefan
Rudolf Štefan

Evo kako učiniti lešo meso zanimljivim i privlačnijim jelom!?

SASTOJCI ZA LEŠO MESO:

500 grama junećih prsa

500 grama koljenice

jedna kapula

jedna pomidora

jedna mrkva

jedan korijen selena

dva- tri zrna papra

žlica maslinova ulja

jedna čajna žlica senfa

jedna čajna žlica hrena

sol

papar

SASTOJCI ZA PIRE OD KRUMPIRA I TIKVICA:

500 grama krumpira

500 grama tikvica

jedna žlica kiselog vrhnja

jedna čajna žlica maslinova ulja

sol

papar

 

SASTOJCI ZA ŠALŠU OD POMIDORA:

500 grama pelata

jedna mrkva

pola kapule

dva-tri češnja luka

dva lista bosiljka

dva-tri lista svježeg mravinca

pola čajne žlice šećera

sol

papar

 

PRIPREMA  

  1. Lešo meso:

Meso, kapulu, mrkvu, pomidoru, mrkvu i dva-tri zrna papra (može se dodati i jedan lovorov list) treba staviti u hladnu slanu vodu i kuhati, nakon što voda zavrije, jedan i po sat na laganoj vatri.

Još toplo meso treba izrezati ili prstima iskidati na sitnije komade, začiniti solju, paprom, maslinovim uljem, senfom i hrenom te dobro promiješati. Meso treba oblikovati u veću lepinju, staviti pod piz i ostaviti da prenoći u hladnjaku.

  1. Šalša od pomidora:

Pelat pomiješan s velikim komadima mrkve, polovicom kapule, češnjima luka te cijelim listovima bosiljka i mravinca, začinjen solju, paprom i šećerom, treba pržiti na maslinovom ulju. Nakon pola sata iz šalše se izvadi mrkva, kapula, luk, bosiljak i mravinac, a pelat se dobro propasira.

  1. Pire do krumpira i tikvica:

Krumpir se kuha u slanoj vodi, a kada je skoro kuhan, dodaju se tikvice kojima treba puno manje vremena da omekšaju. Kuhani krumpir i tikvice treba ocijediti, dodati im malo maslinova ulja, vrhnje, sol i papar pa grubo pasirati tako da ostane vidljiva struktura sastojaka pirea.

 

PRIJE IZNOŠENJA NA STOL

Ovo se jelo može jednostavno i lijepo servirati. Na pijat se najprije stavi primjereno velika gruda pirea od krumpira i tikvica na koju se položi polpeta od lešog mesa, a oko pirea se rasporedi šalša. Prije serviranja potrebno je još samo ovu delikatesu ukrasiti dvjema-trima kapima maslinova ulja, desetak kristala krupne soli i nježnom zelenom grančicom koromača. Ne treba biti nikakav gastroumjetnik jer sve to samo po sebi izgleda vrlo elegantno i privlačno.