Datum objave: 24. Ožujak 2014

Hrvatska propušta šansu za ulaganja u uzgoj konoplje

Diana Ferić
Diana Ferić

Danski investitori zainteresirani za ulaganje u sjetvu i preradu konoplje posjetili su prije nekoliko dana Agenciju za investicije i konkurentnost, piše zagrebinfo.hr. Ostali su u čudu kad su shvatili da se u Hrvatskoj konoplja može uzgajati samo za proizvodnju ljudske ili životinjske hrane

Danci su zainteresirani za suradnju s hrvatskim poljoprivrednicima primarno radi proizvodnje ulja i drugih prehrambenih pripravaka od konoplje koje se mogu koristi kao pomoć pri liječenju nekih bolesti, piše tportal.

No osim toga oni žele iskoristi puni gospodarski potencijal pa će proizvoditi i ulje od sjemenki konoplje, a radili bi i kreme za njegu kože. Upotrijebili bi i stabljiku za niz ne-prehrambenih proizvoda kad bi to bilo legalno, rekli su za Zagrebinfo.hr. Već su sada zainteresirani za sjetvu na najmanje 200 hektara zemlje u Hrvatskoj, a domaćim bi kooperantima, ističu osigurali siguran otkup. Osim toga 20 ljudi bi bilo trajno ili povremeno zaposleno u pogonu za preradu konoplje.

 

Predstavnik skupine investitora Jan Lund Larsen kaže da mu je neshvatljivo zbog čega Ministarstvo poljoprivrede još uvijek nije izbrisalo prvi paragraf 2. Članka Pravilnika o uzgoju konoplje koji definira da se konoplja može uzgajati samo za proizvodnju ljudske ili životinjske hrane.

'Toga nigdje u Europi nema i nejasno je zašto Hrvatska sama sebe ograničava kad to od nje nitko ne traži. U mojoj zemlji bi ministar zdravlja i ministar poljoprivrede uklonili takvu rečenicu iz pravilnika telefonski', poručuje danski investitor te naglašava kako će ukoliko se ovo kruto slovo zakona izmijeni, rado doći i krenuti s ulaganjem, prvo u požešku Zlatnu dolinu, gdje već spremno čeka za sjetvu najmanje 20 hrvatskih poljoprivrednika.

Danci su spremni investirati u izgradnju znanstveno-istraživačkog centra u koji bi došli priznati svjetski stručnjaci kako bi istraživali daljnje mogućnosti upotrebe industrijske konoplje u medicinske svrhe i industrijske svrhe.

Jan Lund Larsen naglašava da će zbog ovih neshvatljivih ograničenja, značajno smanjiti ugovorene površine i pogon za preradu. Ukoliko Srbija liberalizira uzgoj i jedne i druge vrste konoplje brže od Hrvatske, vrlo vjerojatno će proizvodnju već iduće godine u cijelosti, s planiranih investicija na našim oranicama, ovaj danski investitor premjestiti kod naših istočnih susjeda.

Iz kategorije: Hrvatska