Datum objave: 26. Rujan 2016

FOTO: Svečana rođendanska sjednica Gradskog vijeća Grada Šibenika

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Svečanom sjednicom Gradskog vijeća Grada Šibenika danas je u ozračju proslave 950. obljetnice prvog pisanog spomena Šibenika obilježen Dan Grada i blagdan svetog Mihovila, nebeskog zaštitnika Šibenika i šibenske Biskupije.

 

Ovogodišnja svečana sjednica bit će zapamćena po tome što je na njoj prvi put izvedena pjesma 'Šibenka balada' kao službena svečana pjesma Šibenika i njegova himna. Izvela ju je klapa Šibenik u svom  izvornom i povijesnom sastavu koji se okupio samo za današnju prigodu.

 


Ivica Poljičak, predsjednik Gradskog vijeća Grada Šibenika na početku svog obraćanja priznao je da će govoriti prvenstveno emotivno. Podsjetio je da je Šibenik poznat po svojoj ljepoti i tradiciji, kamenim ulicama, katedrali, ali da su Šibenik u prvom redu ljudi koji su se u njemu rodili i koji u njemu žive.

 


Svečani skup je pozdravio i šibensko – kninski župan Goran Pauk koji je govorio o zajedničkim projektima poput uređenja luke Vrnaža i projekta uređenja tvrđave svetog Nikole koja ima šansu ući na Popis svjetske kulturne baštine pod zaštitom UNESCO-a, dok je šibenski gradonačelnik Željko Burić govorio o šibenskoj prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, a konkretni projekti i planovi, umjesto da budu opisani riječima, prikazani su u promidžbenom filmu.

 


Nadahnuto i dojmljivo na današnjoj su sjednici Gradskog vijeća govorila dva biskupa, novi šibenski biskup Tomislav Rogić i biskup u miru Ante Ivas. Biskup Rogić je istaknuo kako je kada nešto traje 950 godina to samo po sebi vrijednost koja je bila dobro čuvana i voljena.

 

Donedavni šibenski biskup, sada biskup u miru Ante Ivas, čestitao je svom gradu 950 obljetnicu u svom već poznatom stilu, pjesmom koju mu je posvetio.

 

Nagrada za životno djelo dodijeljena je danas prvom šibenskom županu, profesoru Pašku Bubalu.


Nagradu Grada Šibenika dobili su Dušan Šarac, Krste Juras, Branko Lovrić Caparin i Samostan sv. Frane u Šibeniku, plakete Grada Šibenika dobili su Darko Relja, Karmen Herceg, Dječji zbor „Cvrčak“ i Auto moto društvo Šibenik, a grb Grada Šibenika Igor Belamarić.

 

U ime laureata zahvalila se djevojčica Petra Mrčela, članica nagrađenog dječjeg zbora „Cvrčak“.


Na današnjoj svečanoj sjednici slikar Charles Bilich poklonio je Šibeniku svoj triptih „Šibenik“, a uime Grada primili su ga gradonačelnik Željko Birić i predsjednik Gradskog vijeća Ivica Poljičak.
 

Iz kategorije: Vijesti