Datum objave: 12. Listopad 2015

Vedran Dragičević tvrdi da ima rješenje za TLM bez stečaja i poziva na suradnju Impol i Investicijski fond

Diana Ferić
Diana Ferić

Vedran Dragičević, predsjednik Sindikata metalaca SSSH priopćio je na današnjoj konferenciji za novinare održanoj ispred upravne zgrade TLM-a da je taj sindikat iznjedrio rješenje da TLM ne ode u stečaj nego da, u slučaju da se prihvati jedna od žalba na odluku Vijeća vjerovnika po kojoj nije prihvaćen Shamisov plan restrukturiranja, novi zajednički plan napravi češki investicijski fond i slovenski Impol. Dodao je da će oni koji guraju TLM u stečaj orati za to odgovarati.

 

„ Apeliramo da se prihvati žalba kako bi se produžio predstečajni plan i dobilo još dragocjenih 60 dana za novi plan. Investicijski fond ne zna kako osmisliti proizvodnju niti ih to zanima i neka to radi Impol, a oni će uložiti kapital“, objasnio je Dragičević i pozvao ministra Ivana Vrdoljaka da to iskoordinira sa slovenskim Impolom. Kazao je i da će s tim rješenjem danas upoznati i premijera Zorana Milanovića.

 

Na pitanje je li taj investicijski fond koji jedino oni spominju posao pisanu ponudu ili barem pismo namjere odgovorio je da su u kontaktu s njim i da su njega o tome izvijestili te dodao. „Oni su još prije uputili pismo namjere Jadranskoj banci tražeći da i se omogući da provedu dubinsko snimanje u TLM-u ali im je uprava TLM –a to onemogućila. Sada je prilika da DABA- koja je preuzela upravljanje Jadranskom bankom to omogući“, kazao je Dragičević.

 

Po njegovim riječima taj sindikat ne pristaje da TLM ode u stečaj jer time radnici gube mogućnost dobivanja otpremnine, a pitanje i koliko će ih se uopće zaposliti, ako Impol uđe u TLM. „Razgovarao sam s direktorom Impola koji mi je kazao kako će oni za početak uzeti 50 do 100 radnika što nama ne odgovara. Većina radnika u TLM je za stečaj jer im se obećava nešto što se neće dogoditi“, istaknuo je Dragičević. Napomenuo je kako njegov sindikat nema išta protiv Impola te da pristaju i na drugo opciju, a ta je da osiguraju novac za isplatu otpremnina radnicima te da u tom slučaju nemaju ništa protiv stečaja TLM –a.

 

Prema informacijama kojima raspolažemo, uprava slovenskom Impola je oba sindikata, pa tako i Sindikat metalaca, pisanim putem izvijestila da će im trebati od 50 do 100 ljudi za pregled stanja strojeva i njihovo remont koji žele obaviti prije nego što pokrenu proizvodnju, a za proizvodnju će im trebati najmanje 400 radnika.

 

Sindikat metalaca reagirao je danas na ishod ročišta u predstečajnom postupku u Tvornici valjanih proizvoda na kojem su glavni vjerovnici odbili Shamisov plan da za 35 milijuna eura otkupi TLm –ov dug od 60 milijuna eura nakon čega je FINA donijela rješenje o pokretanju stečaja ali ono nije pravomoćno jer se nekoliko manjih vjerovnika žalilo.

Iz kategorije: Vijesti