Datum objave: 05. Rujan 2015

Njemačka redateljica, prijateljica Assangea i Soldena govorila na FALIŠ-u o masovnom nadzoru

Diana Ferić
Diana Ferić

Zbog kiše koja je večeras zaprijetila Festival alternativne ljevice u Šibeniku preselio se s Male lože na rezervni položaj, u dvoranu bivšeg hotela Krka, a publika ju je napunila do posljednjeg mjesta.

Prva tema o ulozi crkve u promicanju antifašizma na hrvatskim prostorima izazvala je veliko zanimanje Šibenčana, a u raspravi su se čule i neke provokativne izjave. Gosti su bili otac Nikodim Kosovića, iguman Manastira Krka i fra Drago Bojić, župnik Bosne Srebrne, a razgovor je modelirao mladi šibenski teolog Branko Sekulić. Iguman je, uz ostalo kazao kako katolička crkva u Hrvatskoj iz političkih razloga nije nikad osudila stradanja drugih naroda u Drugom svjetskom ratu, a fra Drago Bojić je ustvrdio kako bi mnogi trebali naučiti da antifašizam ne pripada samo partizanima i da je on dio života i vjernika. „Onim koji stoje za oltarom, a fašizam ne osuđuju mjesto je na ulici, a ne u crkvi. Oni koji su za uzvik 'Za dom spremni' protiv su Boga i crkve“, rekao je fra Drago Bojić. Reakciju vodičkog župnika don Franje Glasnovića koji se također našao u publici. Reakcije jednog svećenika u publici i zazvala je izjava moderatora da polaznici bogoslovnog fakulteta u svojim sobama drže sliku Ante Pavelića.

Zanimljiv je bio i razgovor s kazališnom redateljicom iz Njemačke, porijeklom Hrvaticom Angelom Richter pod nazivom „Zviždači: heroji epohe 2.0“ koji je vodio Srećko Horvat. Riječ je o mladoj aktivistici koja se bavi pitanjima masovnog nadzora kojem smo danas izloženi i koja je u bliskim odnosima s Assangeom i Söldenom i nekim poznatim zviždačima čija je iskustva je koristila i u kazališnoj predstavi Super Nerds koju je postavila u Njemačkoj. Uz ostalo je je ispričala kako smo dana svi izloženi špijuniranju i masovnom nadzoru i kako suvremena tehnologija koju posebno koriste Amerikanci omogućava ne samo da se prati svaki naš korak, da nas se snima i preko kamera na našim računalima nego i da se predvidi naše ponašanje u budućnosti.

„ Porazno je koliko danas nemamo pravo na privatni život i kako smo izloženi stalnom nadzoru pod krinkom povećanja naše sigurnosti za koje ssu nekadašnje spijunske sslužbe poput STASO -ja dječji vrtić. Nitko ne špijunira građane kao Amerika. Paradoksalno je da istodobno taj sustav praćenja uopće nije efikasan u borbi protiv terorizma zbog kojeg se navodno primjenjuje“, kazala je Angela Richter apelirajući na građane da ne podliježu tim lažnim opravdanjima pod kojim nam se oduzima privatnost.

Na drugom danu FALIŠ –a promovirana je i knjiga „Povijest poraženih“ Dragana Markovine.

Iz kategorije: Vijesti