Datum objave: 28. Srpanj 2015

Poznati 66 - godišnji betinski brodograditelj Milan Jadrešić plivat će maraton od Kornata do Murtera

Diana Ferić
Diana Ferić

Milan Jadrešić, poznati i priznati betinski brodograditelj i sportaš plivat će 4. kolovoza maraton od uvale Opat na Kornatima, a otoku Kornatu do plaže Slanica a Murteru u čast obilježavanja 20. godišnjice Vojno redarstvene akcije Oluja. " Želim to napraviti kako bi na taj način odali počast toj uspješnoj vojnoj akciji i konačnom oslobođenju naše države, ali i kako bi oluju proslavili i u svojoj sredini, a ne samo u Kninu. Uz to želim plivati za sve ljude koji se danas bore s teški bolestima koje haraju kao počast i tako im poslati poruku da izdrže ", kaže taj 66 godišnji Betinjani, dobrovoljac Domovinskog rata.

 

U sklopu priprema za prevladavanje tog plivačkog puta dugog 14 kilometara priprema se tako što svakodnevno pliva od sat do sat i pol. Inače, to mu neće biti najduža staza. Već je preplivao punih 31 kilometra oko otoka Murtera, ali to je bilo davne 1973. godine kada je bio i puno mlađi. " Ja se ne predajem iako sam već u trećoj životnoj dobi. Kazao sam da će dok god živim raditi svoj posao brodograditelja, dok dišem, a ne odustajem ni od plivanja", priznao nam je.

 

Prisjeća se da su mu more i vodeni sportovi suđeni. "Kad sam bi još beba u pelenama, moji bi otišli brodom u Modrave obrađivati zemlju, a ja bi dopuzao do mora, sjeo u plićak i brčkao se dok još nisam znao ni hodati", kaže on

U konvoju brodova koji će ga pratiti bit će i njegovi ratni drugovi i zapovjednici 113. brigade Hrvatske vojske i 15. Domobranske pukovnije. Organizator maratona je VK Brodograditelj, a pokrovitelj Šibensko - kninska županija i Općina Murter - Kornati i NK Kornati.

 

Vodenim sportovima Jadrešić se počeo se baviti još 1953. godine i to plivanjem, ronjenjem i vaterpolom. Bio je o tri puta prvak  države u plivanju s perajama. Jedan je osnivača Vaterpolskog kluba Brodograditelj iz Betine koji traje bez prestanka i već je 40 godina u drugoj ligi. Bio je suosnivač SD Medveščak i pomoćni trener Plivačkog kluba Mladost dok je živio u Zagrebu U Betini je osnovao prvu plivačku školu, a sedamdesetih godina je aktivirao plivačke sekcije i osnovnim školama na Murteru i organizirao zimsko natjecanje u plivanju u nekadašnjem bazenu u Solarisu.

U vodenim sportovima je rekreativno aktivan i dalje. Svake nedjelje se s vaterpolskim veteranima sastaje na bazenu u Crnici u Šibeniku.

 

Uz to aktivan je i kao brodograditelj. Upravo je dovršio repliku povijesnog veslačkog čamca GIG 620 "Berislav" za Općinu Novigrad koja ga je proglasila svojim kulturnim dobrom te za nasljednike obitelji Oštrić - Zekić koja je bila vlasnika tog čamca izgrađenog 1911. godine. Jadrešić je dugo radio u prototipskom odjelu Brodograđevnog instituta u Zagrebu, a početkom 90.-tih godina prošlog stoljeća vratio se u Betinu i osnovao brodograditeljski obrt i do sada napravio sam ili u suradnji s drugim stručnjacima 100 projekata brodova. 

Iz kategorije: Vijesti