Datum objave: 25. Kolovoz 2014

ZAJEDNO SU JAČI:Šibenske civilne udruge udružile se u Vijeće udruga

Diana Ferić
Diana Ferić

Predstavnici 11 udruga civilnog društva u Šibeniku osnovali su večeras Vijeće udruga Grada Šibenika na sastanku koji je održan u prostoru Udruge za pomoć djeci s teškoćama u učenju „Izvor ljubavi“. Smatraju da će se ujedinjeni moći lakše nositi s problemima s kojima se susreću, a to je u prvom redu nedostatak novca i prostora za rad te da će takvi lakše kao partneri nametnuti gradskoj vlasti od koje očekuju puno veću potporu. Vijeću su za sada službeno pristupili „Mladi u Europi“, „Izvor ljubavi“ Ardura, Pegasus, Udruga hrvatskih branitelja oboljelih od PTSP –a, Udruga oboljelih o cerebralne i dječje paralize „ Aurora“, Crveni križ, Konjička udruga Kolan, Spasilačka služba „sv Nikola“, Phasma i Četiri šape, a potvrdu su dobili i od Sokolarskog centra, Udruge Kamenčići te Udruge „Svijet kvalitete“.

Jedan od prvih koraka, kako je kazao Martin Mrša, koji će uz Branka Smrčeka  i Nedu Grubelić zastupati Vijeće udruga bit će to da će od gradske uprave zatražiti detaljnu informaciju o tome koje su udruge financirane iz gradskog proračuna u posljednjih 12 godina i s koliko novca. Istaknuto je kako je u tom razdoblju gradski proračun utrostručen, s 65 milijuna kuna na sadašnjih 198 milijuna kuna, a za civilne udruge se izdvaja uvijek ista suma novca, oko 600 000 kuna, što smatraju neprihvatljivim. Isto tako smatraju smiješnim to što se od njih traži da za financiranje iz proračuna dostave određene projekte,a onda im se dodjeli oko dvije – tri tisuće kune što im nije dovoljno niti za trošak telefona. Zbog toga će trražiti da se jutvrde jasni kriteriji za dodjelu novca iz proračuna i da se financira djelatnos udruga, a ne projekti.

Većina udruga u Šibeniku, kazali su svi koji su se večeras okupili na osnivanju Vijeća udruga, opstaje isključivo zahvaljujući dobroj volji i entuzijazmu njezinih članova, a svi su nezadovoljni odnosom gradske vlasti i uprave prema njihovom radu i potrebama.

 

 

Iz kategorije: Vijesti