Datum objave: 17. Ožujak 2014

Vujin:Predstečajnim nagodbama do sada oprostili 12 milijuna, osigurali 20 milijuna kuna

Diana Ferić
Diana Ferić

Predstečajna nagodbu u Šibensko – kninskoj županiji sklopljena je do sada u četrdesetjednom  od sto  postupaka koji su otvoreni, a u kojima je samo Porezna uprava prijavila 95,3 milijuna kuna potraživanja.

 

Među onima kod kojih je postupak završen je 35 takozvanih malih dužnika, koji državi i drugim vjerovnicima duguju manje od 2 milijuna kuna, dva srednja s dugom kojih se kreće od 2 milijuna kuna do 10 milijuna kuna te četiri velika dužnika koji duguju više od 10 milijuna kuna. Porezna uprava će od njih, kako je ugovoreno , u roku od 24 do 60 mjeseci naplatiti 20 milijuna kuna u državni proračun, a otpisano je 12 milijuna kuna kamata i glavnice, kako smo doznali od Željka Vujina. Pročelnika Područnog ureda porezne uprave u Šibeniku „ Treba imati na umu da je predstečajna nagodba alternativa stečaju i da je cilj da tvrtke postanu likvidne i solventne. To je, znači, puno bolje rješenje i za tvrtku koja je dospjela u tu situaciju i za njezine vjerovnike jer će u predstečajnoj nagodbi svi dobiti nešto, a kada bi bio proglašen stečaj pitanje je tko bi i koliko dobio. Druga je stvar što su neki, koristeći rupe u Zakonu, to izigrali i bacili drukčije svjetlo na predstečajne nagodbe koje su dobro zamišljene“, ističe on.
 

Jedan od četiri velika dužnika s kojim je sklopljena predstečajna nagodba je NCP Remontno brodogradilište Šibenik. Ta tvrtka ima više od 220 milijuna kuna dugovanja prema različitim vjerovnicima. Njezin vlasnik Goran Prgin kaže da u predstečajnom nagodbom taj dug smanjili za desetak posto i to uglavnom prema državi no on je zadovoljan:“Predstečajne nagodbe nisu izmišljene u Hrvatskoj nego su odavno poznate i u svijetu. Ja ih apsolutno podržavam jer su alternativa stečaju, a znamo da niti jedna stečaj nije donio ništa dobro. Predstečajna nagodba je dobar model da nam se omogući da predahnemo, da sačuvamo poduzeće i radna mjesta. Mi smo tražili otpis manjeg dijela duga tako da smo sve to brzo riješili“, ističe Prgin.
 

Po njegovim riječima predstečajne nagodbe su jednostavno pomoć države u krizi koja je pogodila mnoge. Samo NCP RBŠ je izgubio najmanje 50 do 70 milijuna kuna prihoda. No, ističe Prgin, nisu ukidali radna mjesta iako dio radnika u to vrijeme nije imao što raditi. U prošloj godini su se uspjeli oporavit i povećati prihod za 60 posto u odnosu na godinu ranije.
 

Inače, u Šibensko – kninskoj županiji podneseno je 258 prijava za sklapanje predstečajne nagodbe. Te tvrtke ukupno duguju oko 1,25 milijardi kuna, a od toga je oko 162 milijuna porezni dug. Predstečajni postupak prihvaćen je za 212 dužnika,  a ostali prijedlozi su odbijeni ili zbog nedostatne dokumentacije  ili zato što je nad tim poduzećima već pokrenut stečaj.

Iz kategorije: Vijesti