Datum objave: 28. Kolovoz 2016

Osebujna izložba slika Janje Parač u njezinom domu privukla pažnju Šibenčana

Diana Ferić
Diana Ferić

Svoje zanimljive slike, izrađene od latica cvijeća i ostalih dijelova biljaka izložila je Šibenčanka Janja Parač na neuobičajenom mjestu, u svom s puno ukusa i kreativnosti uređenom domu u Ulici Vladimira Nazora u Šibeniku u kojem već tri dana traju Dani otvorenih vrata. „Ponudili su mi prostor Gradske knjižnice da u njemu izložim svoje radove, ali mi on kao takav ne odgovara. Rekla sam samoj sebi – pa ja se najbolje osjećam u vlastitom domu, tu i nastaju moje slike pa zašto ih ne bi ljudi došli vidjeti u ovaj prostor, mislim da ih tako mogu i najbolje doživjeti jer to sam ja“, kaže ona. Zadovoljna je odazivom jer je taj neuobičajeni izložbeni prostor posjetilo dosta Šibenčana, a iako je riječ o središnjem dijelu grada u koji i Šibenčani rijetko zalaze bili su i neku slučajni prolaznici i turisti. Janja kaže da bi željela da ne bude prva i zadnja koja je  izložila radove u intimnom prostoru svog doma.

Janja Parač je profesorica u Strukovnoj školi u Šibeniku i poznata šibenska kozmetičarka. Od mladosti je bila sklona slikarstvu ali se na taj način počela kreativno izražavati u Domovinskom ratu. „Bila sam samohrana majka dvoje djece i trebalo mi je nešto da odagnam strah i napetost. Sve je počelo od herbarija koji su djeca pripremali za školu, a ja sam iskoristila višak suhih latica i druge dijelove biljaka i tako su nastale moje prve slike“, prisjeća se. Njezine su slike od tih prirodnih materijala uglavnom figurativne,a motivi su različiti od cvijeća do aktova i portreta poput lica Majke Božje, Isusa Krista i Mona Lise do lica običnih ljudi, plesačica, balerina ....
To joj je prva samostalna izložba u Šibeniku, a nazvala ju je „Cvijet za šibensku dušu 2“ i posvećena je 950. Obljetnici prvog spomena Šibenika i dio je službenog programa obilježavanja. Prije toga njezine su radove vidjeli i Zadrani i Zagrepčani. U Šibeniku je već izlagala na skupnoj izložbi pod nazivom „Četiri Vinke“. 

Iz kategorije: Kultura

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3