Datum objave: 10. Studeni 2015

Tri nominacije za operu "Okretaj zavrtnja" HNK Šibenik i HNK Ivana pl. Zajca

Diana Ferić
Diana Ferić

Čak tri nominacije za ovogodišnju Nagradu hrvatskog glumišta u kategoriji „Opera“ pripale su operi „Okretaj zavrtnja ("The turn of the screw") Benjamina Brittena koja je nastala u koprodukciji Hrvatskog narodnog kazališta Šibenika i Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca, Rijeka, a inicirala ju je tadašnja ravnateljica HNK Šibenik, operna pjevačica Nera Gojanović koja u predstavi i nastupa.

Dirigentica je Nada Matošević Orešković, a redatelj Ozren Prohić. Ta je opera nominirana za najbolju predstavu u cjelini, potom je Anamarija Knego nominirana za najbolja umjetnička ostvarenja, za žensku ulogu i to ulogu Gospođice Jessel dok je Sven Jagarinec nominiran za izuzetno ostvarenje mladih umjetnika do 30 godina i  to za mušku za ulogu Milesa.

 

To je veliko priznanje i za HNK Šibenik i HNK Ivan pl. Zajc jer je protekle dvije godine na sceni hrvatskih kazališta bio izveden velik broj opera. Osim toga, lani, nakon nekoliko uspješnih godina, šibensko kazalište nije predložilo niti jednu predstavu za tu prestižnu nagradu Hrvatskog glumišta.

 

Kvalitetu te opere e  vrlo dobro, već na njezinoj praizvedbi, prepoznala šibenska publika, a posebno je bila oduševljena upravo izvedbom mladog Svena Jagarinca, inače solista Pjevačkog zbora Zagrebački dječaci.

 

"Okretaj zavrtnja" izveden je prvi put uopće prije dvije godine u Šibeniku, u povodu stote obljetnice rođenja britanskog skladatelja Benjamina Brittena.

 

Iz kategorije: Kultura