Datum objave: 02. Listopad 2019

Moćni stroj za čišćenje ulica proizveden u Hrvatskoj predstavljen je najprije u Šibeniku

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenik je prvi grad u Hrvatskoj u kojem je njemački RASCO tvrtka čiji strojevi čiste njemačke, a snježni plugovi, najhladniji dijelovi Rusije predstavio svoju jedinstvenu
gradsku čistilicu koja efikasno održava urbane sredine, a proizvela ju se njihova tvrtka u Hrvatskoj.
RASCO je jedan od najvećih proizvođača opreme za održavanje komunalne infrastrukture u Europi. Njihovi pogoni u Kalinovcu kod Đurđevca i u Senti u Srbiji, zapošljavaju ukupno 470 ljudi, dok tvrtka 80 posto prihoda ostvaruje od
izvoza. Više od 70 proizvoda iz portfelja kompanije izvozi se u preko 40 zemalja na petkontinenata.

 

„LYNX je u potpunosti hrvatski proizvod namijenjen čišćenju urbanih sredina. Ovakavstroj treba svaka komunalna služba te se nadamo da će LYNX pronaći put do svakog grada i općine u Hrvatskoj. LYNX je zbog svojih kompaktnih dimenzija, autonomije rada,okretnosti, učinkovitosti, udobnosti i jedinstvenih tehničkih rješenja trenutnonajnaprednija kompaktna čistilica na tržištu. Uz sve to i izvrsno izgleda, što ga svrstava usam vrh ponude ovakvih vozila“, istaknuo je na predstavljanju voditelj marketingaTomislav Paviša.

 

Predstavnici šibenskih komunalaca su se na radnoj prezentaciji mogli uvjeriti ujednostavno upravljanje ovim vozilom, udobnost i preglednost kabine za vozača te njegov moderan dizajn koji poprilično mijenja sliku o komunalnim vozilima kaoneuglednim i robustnim strojevima. Nakon Šibenika, LYNX će na road showu obići još nekoliko hrvatskih gradova -Dubrovnik, Koprivnicu, Osijek i Zagreb, dok se istovremeno van zemlje testira natržištima Norveške, Švicarske i Španjolske. Sredinom sljedeće godine stiže ielektrična verzija ovog vozila kojeg Rasco razvija zajedno sa zagrebačkimFakultetom elektrotehnike i računarstva. Projekt razvoja platforme LYNXsufinanciran je od strane Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvojiznosom od 16 milijuna kuna.

 

Tvrtka od LYNXa-a očekuje dobre prodajne rezultate i nova zapošljavanja što će jojomogućiti da na lokalnoj razini budu pokretač razvoja sjeverozapadne Hrvatske, dok naglobalnoj namjeravaju postati najveći proizvođač komunalne opreme u Europi.Inače, uz samohodna vozila, RASCO u svom programu nudi i nadogradnje za zimsko iljetno održavanje svih vrsta prometne infrastrukture - od autocesta, preko brzih cesta iurbanih sredina pa sve do šumskih putova i vodotokova.
  

Iz kategorije: Županija info