Datum objave: 27. Kolovoz 2019

Noć šišmiša u Skradinu:Gotovo polovica populacije šišmiša u Hrvatskoj živi u špiljama NP Krka

Diana Ferić
Diana Ferić

Posljednjeg vikenda tog mjeseca obilježava se Međunarodna noć šišmiša, manifestacija kojoj se tradicionalno pridružuje i Javna ustanova „Nacionalni park Krka“, nastojeći ukazati na biološku važnost jedinih letećih sisavaca i tako razbiti brojne predrasude koje se vežu za njih. Ovogodišnja Noć šišmiša, pod sloganom Dajmo više za šišmiše / I am a bat, not bad, održat će se u petak, 30. kolovoza u Skradinu.

 

Program počinje u 19 h u parku koji će biti poprište brojnih igara i edukativno – kreativnih radionica o šišmišima. U 21 h na Trgu Male Gospe započinje lutkarska predstava autorice Jagode Sablić pod nazivom „Legenda o vješticama i princu Hrvoju”. Nakon toga djeca će krenuti u potragu za šišmišima i osluškivanje njihovih zvukova i frekvencija posebnim uređajem – batdetektorom.

 

Najpoznatije stanište šišmiša su špilje. Primjerice, špilja Miljacka II u Nacionalnom parku „Krka“ ljetno je boravište devet vrsta šišmiša (do 10 000 jedinki). Zato će i u Skradinu biti postavljena improvizirana Šišmiš-špilja u koju će djeca, kao pravi mali istraživači, ulaziti s baterijama i kacigama i moći poslušati brojne zanimljivosti o ovim životinjama, a pri izlasku i provjeriti svoje znanje na kvizu.

 

Šišmiši su važan dio svjetskih ekosustava i pokazatelj zdravog okoliša. Važnost šišmiša u prirodi očituje se u biološkoj kontroli brojnosti kukaca i oprašivanju i širenju sjemenki biljaka. O svemu tome djeca će imati priliku slušati na Pričaonici ili na edukativnim igrama Šišmišji lov, Rasplesani šišmiš, Ulovi me ako možeš i Jato dugonogog šišmiša. Djeca će moći doživjeti život u krošnjama kao šišmiši kroz radionicu sportskog penjanja i slackline-a na kojoj se uči penjanje po drveću s opremom za sportsko penjanje, uz profesionalni nadzor i sve sigurnosne uvjete. Djeca će ih u Noći šišmiša moći nacrtati, izraditi njihove makete pa čak i, iako privremeno, tetovirati na Air brush radionici. Ovogodišnja novost je program znanstveno-kreativnih radionica za djecu SmArt na kojima će djeca, između ostaloga, imati priliku izraditi vlastitu edukativnu igračku šišmiša koja leti na „turbo pogon“.

 

Šišmiši su, unatoč svojoj pozitivnoj ulozi u prirodi, izuzetno ugrožena skupina životinja. U posljednjih pedeset godina od ukupnog broja svojti šišmiša izumrlo ih je 20 posto a 25 posto je ugroženo. U Hrvatskoj živi 35 svojti šišmiša. U Nacionalnom parku „Krka“ zabilježeno ih je sedamnaest, što je 48,6 posto ukupnog broja šišmiša zabilježenih u Hrvatskoj. O šišmišima najbolje brinemo tako da ih ostavljamo u miru, a koliko su važni i zanimljivi učimo u Noći šišmiša, poručuju iz JU NP Krka.

Iz kategorije: Županija info