Datum objave: 18. Srpanj 2019

FOTO Pogledajte kako izgleda vodena ljepotica - rijeka Čikola od kanjona do izvora

Diana Ferić
Diana Ferić

Biolog Goran Šafarek i dr.sc Ljiljana Zmijanović obišli su proteklih mjeseci, najprije za kišnog proljeća, a onda ponovno u lipnju, kada buja vodom, rijeku Čikolu, od njezinog kanjona do izvora i snimili prekrasne fotografije i video. To je dio projekta Rijeke Hrvatske

Izvor ove rijeke svima nam je poznat iz prvog stiha legendarne pjesme Marka Perkovića Thompsona, Čavoglave.

U Zagori na izvoru rijeke Čikole
Stala braća da obrane naše domove
Stala braća da obrane naše domove

 

 

Čikola izvire podno planine Svilaje u blizini zaselaka Mirlović Polje i Čavoglava. Izvor čine dva jezerca (jezerski izvori). U ljetnim mjesecima znaju uvelike presušiti, pa se može ući u malu pećinu u kojoj stalno ima vode. U blizini samog izvora nalaze se mlinice u privatnom posjedu, koje su donekle obnovljene.

U prvom dijelu svojeg toka Čikola mirno vijuga idiličnim, bogatim i plodnim Petrovim poljem, okruženo visokim planinskim masivima, planinom Moseć, planinama Prominom i Svilajom. U kanjonu Čikole, u pećinama kod Brine, pronađeno je kameno oruđe koje potječe iz razdoblja mlađeg kamenog doba. U mlađem željeznom dobu, ilirsko pleme Delmati naselilo je područje današnjeg Drniša i okolice.

U samom gradu Drnišu Čikola naglo mijenja svoje lice protječući jednim od najsurovijih kanjona u Hrvatskoj. Voda se ovdje ruši preko brojnih stjenovitih prepreka, a gole, negostoljubive, strme padine kanjona podno kule u Drnišu stisnule su rijeku u svega nekoliko metara širine. Kanjonom Čikola dalje teče prema Krki, ali se on ipak postupno sve više i više otvara te prelazi u riječnu dolinu.

 

Oko dva kilometra uzvodno od ušća Čikole u Krku, na strmoj hridi, zapadne, desne obale Čikole, nalaze se razvaline nekada čuvena grada Ključa. U stručnoj se literaturi nalazi pod nazivom Ključica, a narod je još naziva i Ključice. Po veličini i očuvanosti jedan je od najznačajnijih fortifikacijskih objekata iz XIV stoljeća u Hrvatskoj.

 

U sušnom periodu godine Čikola presušuje u gornjem i srednjem dijelu toka. Ušće Čikole u Krku formirano je izdizanjem sedrene barijere Skradinskog buka u Nacionalnom parku Krka, otkrili su nam Goran Šafarek i dr.sc. Ljiljana Zmijanović.

Uživajte i fotografijama tih lijepih prizora!

FOTO: Goran Šafarek
  

Iz kategorije: Županija info