Sidebar Menu

Datum objave: 10. Lipanj 2019

Svjetski dan oceana proslavljen u Skradinu uz mnoštvo djece

Diana Ferić
Diana Ferić

Svjetski dan oceana obilježen je jučer i na našem području zahvaljujući aktivnostima koje su organizirali Ronilački klub veterana 4. gardijske brigade, Udruga 'La Revolution Albatros' (Francuska), Ronilački centar 'Vodice dive', Grad Skradin, OŠ Skradin i Dječji vrtić Žižula, a kreatorica tih događanja bila je dr.sc. Ljiljana Zmijanović. Događanje je prijavljeno i vidljivo je na službenoj globalnoj bazi World ocean day 2019.
https://www.worldoceansday.org/events-list


Ovogodišnja tema 'Rod i ocean' naglašava uzajamnost djelovanja oba spola i oceana u postizanju ciljeva održivog razvoja, očuvanja, održivog korištenja mora i zaštite morskih ekosustava. Stoga je kao centralno mjesto odabran estuarij rijeke Krke, susret, uzajamno djelovanje rijeke i mora.

Poznati hrvatski biolog i publicist Goran Šafarek u uvodnoj riječi naglasio je značaj biološke raznolikosti i prenio iskustva s brojnih svjetskih ekspedicija u kojima je sudjelovao.

 

„Svjetski dan oceana je prilika za podizanje globalne svijesti o izazovima s kojima se međunarodna zajednica suočava u vezi s oceanima. Pluća našeg planeta, koji osiguravaju najveći dio kisika koji udišemo, oceani su također glavni izvor hrane i lijekova i kritični dio biosfere. Koncept 'Svjetskog dana oceana' prvi je put predložen 1992. godine na samitu u Rio de Janeiru kao način da se proslavi zajednički ocean našega svijeta i naša osobna povezanost s morem, kao i da se podigne svijest o ključnoj ulozi koju oceani igraju u našim životima i načinima očuvanja. Ove godine tema Svjetskog dana oceana je 'Rod i ocean', kao usklađeno djelovanje oba spola u aktivnostima povezanim s oceanima kao što su znanstveno istraživanje mora, ribarstvo, rad na moru, migracije morem i trgovina ljudima, politika – izrada i upravljanje“ … „Širiti znanje i ne pristajati na neznanje, težiti izvrsnosti, zadaća je svakog od nas…“ - poručila je dr.sc. Ljiljana Zmijanović koordinatorica i kreatorica događanja.

 

U kino dvorani u Skradinu održana je projekcija svjetskog dokumentarnog filma 'A Plastic Ocean' (Plastični ocean,) sniman u čak 60 zemalja i ovjenčan brojnim međunarodnim nagradama. Procjenjuje se da oceane danas zagađuje oko 150 milijuna tona plastičnog otpada, koji izravno ugrožava ekosustav cijelog planeta, kao i živote i zdravlje svih ljudi. Stoga je prošlogodišnji Svjetski dan oceana obilježen temom 'Sprječavanje onečišćenja plastikom i poticanje rješenja za zdrav ocean'.
Osnovnoškolcima, ali i djeci dječjeg vrtića Žižula prezentirana je profesionalna oprema za podvodno snimanje. Kućišta za podvodno snimanje najmlađima je bio najveći izazov, pa raspravi nije bilo brzog kraja. Događanje su pratile ekološke akcije na području Vodica u organizaciji Ronilačkog centra 'Vodice dive', Stipe Birina. Fotografije biološke raznolikosti potpisuje Goran Šafarek. Održavanje radnih sastanaka omogućio je Restoran Visovac, Marija Kovilić, a vizualni identitet događanja Knjigovežnica Vitić, Dalibora Vitića. Cjelokupan doprinos svih sudionika je 'pro bono publico'.
 

Iz kategorije: Županija info

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.
Saznaj više Prihvaćam