Datum objave: 08. Travanj 2019

Održani gastro - eno susreti Šibensko - kninske županije radi brendiranje Županije kao gastro - eno destinacije

Diana Ferić
Diana Ferić

U sklopu projekta Taste Šibenik-Knin County, koji je Šibensko–kninska županija pokrenula u kolovozu prošle godine, danas se u dvorani restorana Atrium na Lozovcu održavaju Eno-gastro susreti Šibensko-kninske županije 2019. godine koji su okupili pedesetak ugostitelja, vinara i uljara.
 „Kao dio našeg projekta Taste Šibenik - Knin County u sklopu današnjih eno-gastro susreta Šibensko–kninske županije željeli smo uključiti vlasnike, F&B managere i voditelje ugostiteljskih objekata koji u svojoj ponudi imaju ili planiraju uvrstiti lokalne proizvođače vina i hrane te danas želimo predstaviti vinare, proizvođače pršuta i ribljih delicija, maslinare, sirare iz naše županije“, kazao je zamjenik župana Nikola Blažević, koji je pozdravio sudionike susreta ispred organizatora skupa.

Ugostitelji, chefovi, somelieri i proizvođači lokalnih proizvoda su kroz dijalog raspravljali o zajedničkim temama, a sve s ciljem da doprinesu boljem pozicioniranju eno-gastronomije županije, produljenju turističke sezone i podizanju kvalitete ponude.
Enološki, gastronomski i turistički stručnjaci prezentirali su podatke o trenutnom stanju u tim sektorima te ponudili mogućnosti povezivanja koje bi svim dionicima donijelo benefite, a županiji enološku i gastronomsku prepoznatljivost.

Tina Biluš iz Udruge turističkih vodiča Mihovil govorila je o iskustvu kao najboljem turističkom proizvodu, dok je Branimir Bljaić iz Visoke škole ASPIRA govorio o Hrvatskoj kao rastućoj mediteranskoj „gourment destinaciji“. Predsjednik HOK Šibensko-kninske županije Joso Smolić je predstavio lokalne proizvode u ugostiteljstvu.

Održan je i okrugli stol na temu „Razvoj destinacije kroz gastro-enološke proizvode“ kojim je moderirao radio voditelj Rade Županović, ujedno uljar i vinar. Na okruglom stolu diskutiralo se o mogućnostima boljeg pozicioniranja Šibensko – kninske županije kao eno – gastro destinacije putem već započete edukacije vinara i vinogradara kroz današnje upoznavanje proizvođača sa ugostiteljima koji su neizostavna karika u lancu koji proizvod vodi do krajnjeg kupca konzumenta. U raspravi su sudjelovali zamjenik župana Nikola Blažević; Joso Smolić, predsjednik Hrvatske obrtničke komore Šibensko-kninske županije; Drago Pletikosa, predsjednik udruge drniških pršutara; Ante Sladić, vinar i Josipa Baljkas, koordinator Chefs' Stage tima Pelegrini.

„U europskim okvirima premaleni smo pa nam jedino ostaje gurati kvalitetu i brend. Ideja projekta je bila stvoriti prepoznatljivu vinsku destinaciju, iskoristiti povijesnu, geografsku i sortnu posebnost“, zaključio je zamjenik župana Blažević na okruglom stolu.

Uz zanimljive teme na radionici organiziran je prezentacijski ručak od lokalnih namirnica koji je pripremao chef Mate Sučić. Nakon prezentacijskog ručka, sommelierski prvak Hrvatske Siniša Lasan za vinare i vinogradare održati će vođeno kušanje vina.

Za vrijeme trajanja susreta, vinari, proizvođači pršuta, sireva, maslinovog ulja i drugih proizvoda iz Šibensko-kninske županije izložili su svoje proizvode.


 

Iz kategorije: Županija info