Datum objave: 30. Travanj 2018

Otvoren 10., jubilarni sajam agroturizma: Priznanje dobilo 13 izlagača te Novica Ljubičić i Drago Matić

Diana Ferić
Diana Ferić

Jubilarni, 10. Sajam agroturizma u Skradinu otvoren je danas,a na njemu sudjeluje više od 180 izlagača iz cijele Hrvatske, trećina od toga iz Šibensko – kninske županije. Županija partner ove godine je Zagrebačka županija. Kao i svake godine izlaže se i prodaje puno toga od suhomesnatih proizvoda – dalmatinskih, slavonskih turopoljskih – vina, rakija, sokova, kolača, sapuna, meda, suvenira....

 

 

 

Na jutrošnjem otvorenju bili su kao i inače, brojni predstavnici javnog života Županija, od gospodarstvenika do ravnatelja zdravstvenih ustanova, a Sajam je otvorio Tomislav Tolušić, ministar poljoprivrede Republike Hrvatske. Budući da je riječ o jubilarnom, 10. izdanju tog sajma četrnaestorici izlagača koji su na Sajmu od prvog dana podijeljene su i zahvalnice, a zahvalnice je šibensko – kninski župan Goran Pauk uručio i Novici Ljubičiću, bivšem pročelniku svog ureda i Dragi Matiću, bivšem ravnatelju razvojne agenciji koji su, kako je kazao, zaslužni za osnivanje i rast tog sajma.

"Činjenica da imamo takve izlagače ulijeva nam optimizam, jer dokazuje da su svi ti OPG-ovi cijelo desetljeće na tržištu, da opstaju i da se razvijaju“, istaknuo je župan.

Samo je, na žalost, Joso Smolić predsjednik Županijske obrtničke komore, spomenuo da je taj sajam nastao iz nukleusa za koji  je zaslužno Udruženje obrtnika Šibenik koje je dvije godine prije prvog Sajma agroturizma organiziralo sličan sajam na otvorenom u Skradinu.

 

 

„Nije lako biti danas u poljoprivredi, ali ove nagrade koje su sada dodijeljene izlagačima koji su na ovom sajmu 10 godina potvrđuje da ima onih koji ostaju i koji se razvijaju i pokazuju da se ima smisla baviti poljoprivredom. Naši turisti dolaze na Jadran, vidjeti more i uživati u suncu, ali prije svega dolaze uživati u vrhunskoj hrani i vrhunskim vinima. Ovdje nema velike industrije niti velikih proizvođača. Ovdje su proizvođači naših autohtonih proizvoda, a upravo se zbog takvih proizvoda, okusa i mirisa ljudi vraćaju i u Skradin, i u Istru i u cijelu Hrvatsku. Ovo je odlično uvezana priča koja raste u Skradinu i Šibensko – kninske županije“, kazao je Tolušić.

 

 

 

U razgovoru s novinarima izjavio je kako država čini sve što može od mjera za male poljoprivrednike, za mlade poljoprivrednike, za obnovu vinograda, maslinika, plastenika. Sve ono što se do sada nije radilo ili moglo raditi. U zadnje dvije godine potpisani su ugovori s poljoprivrednicima vrijedni više od pet milijardi kuna, objasnio je.

 

Na otvorenju su govorili i šibensko – kninski župan Goran Pauk, predsjednik Županijske obrtničke komore Joso Smolić, Antonijo Brajković, gradonačelnik Skradina te predstavnici Grada Zagreba i  Zagrebačke županije.

Sajam organizira Šibensko – kninska županija, a suorganizator je Razvojna agencija Šibensko – kninske županije ,a bit će otvoren danas i sutra. Lani ga je obišlo rekordnih 20 000 posjetitelja.

I ove godine su članovi Udruženja obrtnika Šibenik, Sekcije ugostitelja, goste Sajma nahranili s buzarom od 100 kg dagnji spremljenoj u mega tavi.
 

Iz kategorije: Županija info