Sidebar Menu

Datum objave: 07. Studeni 2017

Postavljena info-ploča:Vezir Rustem - Paša Opuković "vratio" se u rodni Skradin

Diana Ferić
Diana Ferić


Info ploča o veziru Rustem-Paši Opukoviću postavljena je u njegovom rodnom Skradinu u prisustvu gradonačelnika Skradina Antonija Brajkovića, ravnatelja Muzeja grada Šibenika Željka Krnčevića i Oğuza Aydemira, turskog poduzetnika i filantropa.

Rustem-Paša Opuković, rodio se 1500. godine u Skradinu. Bio je veliki vezir i najbliži savjetnik sultana Sulejmana I. Veličanstvenog. Još kao dijete, Rustem je odveden u Istanbul gdje je gradio uspješnu vojnu i birokratsku karijeru i stekao titulu velikog vezira. Godine 1539. oženio je sultanovu kćer Mihrimah. Umro je 1561. godine u Istanbulu gdje se danas nalazi i Rustem-pašina džamija.

„Tragovi osmanske baštine čine korpus bogate i slojevite baštine hrvatskog naroda. Njihovo otkrivanje služi jačanju kulturnih veza Hrvatske i Turske, ali i kulturnom i ekonomskom razvoju lokalnih zajednica diljem Hrvatske.“ – izjavio je Oğuz Aydemir, koji je krajem 2015. godine, zajedno s hrvatskim povjesničarom i turkologom Anđelkom Vlašićem, priredio luksuzno opremljenu monografiju '“Tragovi osmanske kulture u Hrvatskoj'“.
 

Iz kategorije: Županija info

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.
Saznaj više Prihvaćam