Datum objave: 29. Kolovoz 2017

10. obljetnica pogibije vatrogasaca na otoku Kornatu obilježena večeras u Tisnom

Diana Ferić
Diana Ferić

Mimohodom sjećanja večeras je u Tisnom obilježana 10. obljetnica kornatske tragedije – smrtnog stradavanja 12 vatrogasaca JVP Šibenik, DVD-a Vodice i DVD-a Tisno koje je nakon helikopterskog desanta vrućeg i vjetrovitog 30. kolovoza 2007. godine na otoku Kornatu pregazila vatra, prenosimo s portala Rudinapress.

 

Uz obitelji poginulih i mještane u Tisno su počast stradalim kolegama došli odati vatrogasci iz postrojbi iz okolnih gradova i mjesta, ali i iz ostatka Hrvatske i susjedne Slovenije. Dino Klarić, Ivan Marinović, Gabrijel Skočić, Karlo Ševerdija, Marinko Knežević, Hrvoje Strikoman, Ante Juričev Mikulin, Ivica Crvelin, Ante Crvelin, Tomislav Crvelin, Josip Lučić i Marko Stančić heroji su čija žrtva nadahnjuje i koje nikad neće zaboraviti. Mimohod je krenuo od vatrogasnog doma DVD-a Tisno do križa koji je kod crkve sv. Duha podignut u spomen stradalim vatrogascima.

 

– Sutra se navršava deset godina od najveće tragedije koja je pogodila cijeli naš kraj. Taj dan vrijeme je stalo. Još uvijek u naša sjećanja i naša srca je duboko urezano ono poslijepodne, ona večer, ona noć strepnje, tuge, nadanja… Dani i godine prolaze, puno je neodgovorenih pitanja i dalje nam nije potpuno jasno što se dogodilo tog 30. kolovoza 2007. godine na otoku Kornatu. Nadam se da ćemo jednog dana, iako će to biti jako teško, pronaći nekakav mir, smisao svega, da će nam postati jasnije kako i zašto – rekao je u obraćanju skupu pred križem Zvonimir Čorkalo, predsednikk DVD-a Tisno.

 

– Cijele godine ste u našim mislima, a pogotovo u ove ljetne dane kad se bliži godišnjica. Također, veliki broj intervencija ovih dana budi mnoge uspomene i vraća nas u vrijeme kada smo se zajedno borili protiv vatre, zajedno s osmjehom išli na svaku intervenciju. Mi smo ostali tu, a za vas znam da ste gore na sigurnom mjestu i da nas čuvate i da bdijete nad nama kod svake nove intervencije. Nikad vas nećemo zaboraviti. I ovaj dostojanstveni mimohod je dokaz za to. I ovaj križ. Križ žrtve i nade koji je podignut da bude vječni spomen na jednu žrtvu, na jednu mladost, na ljubav koju smo imali od vas, ali i na ljubav koju mi svi osjećamo prema vama – rekao je Čorkalo.

 

FOTO:Rudinapress/Hrvoslav Pavić
 

Iz kategorije: Županija info