Datum objave: 03. Kolovoz 2017

Odlični turistički rezultati Šibensko - kninske županije proslavljeni na doručku u Pelegriniju

Diana Ferić
Diana Ferić

Izniman prostor za iznimne rezultate ovogodišnje turističke sezone koja je po mnogo toga posebna. Tim se riječima šibensko – kninski župan i predsjednik Turističke zajednice Šibensko kninske županije Goran Pauk obrati novinarima na jutrošnjoj konferenciji za novinare koja je održana u restoranu Pelegrini, koji nosi titulu najboljeg hrvatskog restorana , ali i niz drugih prestižnih titula, a na kojoj su predstavljeno odlični rezultati dosadašnje turističke sezone 2017. Prije toga je na trgu četiri bunara organizirana zakuska budući da je događaj i nazvan „Doručak s predstavnicima TZ Šibensko – kninskeŠibensko županije“.

 

U prvih sedam mjeseci ove godine Šibensko kninsku županiju posjetilo je 17 posto više turista nego lani u istom razdoblju. Ostvareno je oko 32, milijuna noćenja što je 13 posto više nego lani. turisti se u Županija prosječno zadržavaju pet i pol dana. Najbolje posjećen je i ove godine Šibenik s oko 703 100 turista, a slijede Vodice, Rogoznica i Primošten. Među njima je Šibenik ipak zabilježio najmanji porast u odnosu na lani i to samo 2  posto dok je to u Vodicama 21 posto, Rogoznici 14 posto, a u Primoštenu 14 posto. Po povećanju turističkog prometa odlično se plasirao Skradin u kojem je bilo oko 50 posto turista više nego lani.

U srpnju se također bilježe samo porasti u odnosu na godinu ranije. Ostvaren je turistički promet od oko 2,2 milijuna noćenja što je povećanje za 10 posto.


„Njemačka je naše najvjernije emitivno tržište koje u ukupnom udjelu noćenja zauzima relevantnih 12,8 posto, a u dolascima 10,6 posto. Naime, u prvih sedam mjeseci njemački turisti ostvarili su 57 150 dolazaka i 422 624 noćenja. I s ostalih tradicionalnih tržišta bilježimo porast – s češkog šest posto, s poljskog 31 posto, slovenskog četiri posto, slovačkog osam posto te austrijskog 12 posto, a Austrija je zemlja iz koje nam dolazi najviše nautičara“, zaključuje Željan Šikić te nastavlja kako je ostvaren porast i u nautičkom turizmu. U prvih sedam mjeseci Šibensko-kninsku županiji posjetilo je 45 919 nautičara, što je za 15 posto više nego prošle godine. Oni su ostvarili ukupno 288 288 noćenja, što je za 14,6 posto više nego u istom razdoblju 2016. godine.

 

Šibensko – kninska županija bilježi značajno povećanje broja gostiju s dalekih, azijskih tržišta, a nakon što je dobila još jedna spomenik pod zaštitom UNESCO –a, tvrđavu svetog Nikole rast će biti i veći, kazala je Željana Šikić, direktorica TZ Šibensko – kninske županije jer gosti s tim emitivnih tržišta biraju područja sa zaštićenih dijelovima prirode i spomenicima kulture pod zaštitom UNESCO a-.

Šibensko – kninski župan Goran pauk govorio je o investicijama u turizma. Najveća je ove godine izgradnja hotela Olympia Sky u koji je uloženo 172 milijuna kuna te Kongresnog centra u Solarisu, a kao posebno vrijednu investiciju istaknuo je dogradnju hotela Borovik u Tisnu u koji je uloženo 26 milijuna kuna od čega 45 posto iz kohezijskih europskih fondova.

Najavio je i izgradnju golf terena na Prukljanu za što je država objavila javni natječaj, potom ulaganje u resort u Tribunju te u Kalebovoj luci i Medini u Rogoznici.

Danas je predstavljena tri promidžbena  film Šibensko – kninske županije koji pod nazivom „Ritam čarobne Dalmacije“ Čarolija beskrajnog lheta i Čekamo vas koji su proizašli iz istog projekta. Prikazuje prirodne ljepote spomeničku baštinu, ali i gastro ponudu, povijest i događanja tijekom turističke sezone. Autori su mlada splitska ekipa iz agencije „ Dream division“ , a film će se natjecati na Festivalu turističkog filma u Češkoj.

„Kada smo vidjeli snimljene materijale bilo nam je žao ne prikazati svu ljepotu. Nismo se željeli odreći niti jednog kadra pa smo umjesto jednog napravili tri kratka filma. Željeli smo se odmaknuti od klasične turističke razglednice te prenijeti doživljaj i posebnost naše županije. Ponudili smo i javnosti, čitateljima Večernjeg lista da glasaju kojhi im je najbolji “, kazala je Željana Šikić, direktorica TZ Šibensko-kninske županije.
 

 

Iz kategorije: Županija info